Mladi hokejisti uspešno začeli svetovno prvenstvo

Slovenska reprezentanca do 20 let je včeraj uspešno začela svetovno prvenstvo divizije I skupine B. V Poljskem Tychyju, so s 3-0 ugnali močno italijansko reprezentanco, ki naj bi vsaj na papirju predstavljala enega glavnih nasprotnikov Slovenije pri morebitni borbi za napredovanje.


Glavni cilj slovenskih reprezentantov in njihovega selektorja, Aleša Burnika, je na turnirju, ki bo trajal do naslednjega petka, priboriti napredovanje v višjo kakovostno skupino. Uvodna zmaga proti Italijanom je zelo spodbudna, saj so še na zadnjih prijateljskih tekmah, zahodni sosedje Slovence premagali kar z 4-0. Je pa Burnik že takrat opozarjal, da ti rezultati niso bili merodajni, saj so mladi Risi nastopali v oslabljeni zasedbi.

Naši hokejisti so povedli v 17. minuti tekme, ko so izkoristili izključitev na stani nasprotnika in zadeli v igri z igralcem več. Gol je dosegel Nejc Stojan, ki je letos na Jesenicah že zbral 6 asistenc in 2 zadetka. Druga tretjina je minila brez spremembe izida, Slovenija pa je ponovno stopila na plin v 42. minuti. Naši hokejisti so znova izkoristili power play, tokrat je bil uspešen Žiga Urukalo. Ni trajalo dolgo, da je zadel še Mark Stažišar, mladenič ki si kruh trenutno služi čez lužo, v ekipi Hampton Roads Whalers, v ligi USPHL Elite. Pohvaliti gre tudi še enega mladega člana iz Jesenic, vratarja Žigo Kogovška, ki se je izkazal z nekaj dobrimi obrambami in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Premor za slovenske hokejiste bo izredno kratek, saj jih že danes ob 13.00 uri čakajo Japonci. Poleg Japoncev in Italijanov, se s Slovenci za napredovanje borijo tudi domačini Poljaki, ter Madžari in Ukrajinci. Prav Japonci so lansko leto napredovali v to divizijo, Madžari pa so v njo izpadli. Omenjeni ekipi sta se prav tako pomerili včeraj, prepričljivejši pa so bili Madžari, s 3-1. Poljaki so palice prekrižali z Ukrajinci in pred domačo publiko slavili, s 4-2.

Slovenska mlada reprezentanca ima proti Japonski tako lepo priložnost, da naredi še dodaten korak za napredovanje v divizijo I, skupino A. Podobno ogrodje ekipe je bilo namreč zraven že pred dvema letoma, ko si je v selekciji do 18 let prav tako priborila napredovanje.

Avtor: Timotej Prosenc