Med izzivalci izjemnega Norvežana tudi Slovenec

S tekmo mešanih štafet se 30. novembra v Östersundu na Švedskem začenja biatlonski svetovni pokal 2019/20. Podatki z zadnjih treningov in tekmovanj kažejo, da je prvi favorit za novo skupno zmago lanski dobitnik velikega globusa Norvežan Johannes Thingnes Boe. Visoke cilje ima tudi Slovenec Jakov Fak.


Sezona 2018/19 se je že zapisala v biatlonske anale, saj je Johannes Thingnes Boe lani zabeležil rekordnih 16 zmag in imel na koncu pred prvim zasledovalcem Rusom Aleksandrom Loginovom več kot 400 točk prednosti. Temu je v Östersundu, ki je lani gostil svetovno prvenstvo, dodal štiri zlate in srebrno odličje.

Biatlon namesto nogometa

Pri tem je zanimivo, da Boe v mladosti sploh ni želel postati biatlonec. “Želel je postati nogometaš, a so temu nasprotovali starši. Prepričana sta, da je to neumen šport,” je o bratu povedal njegov starejši brat Tarjei, prijatelj na treningih in tekmec v svetovnem pokalu. Na koncu sta se oba odločila pravilno, saj je Tarjei lansko sezono sklenil na šestem mestu skupnega seštevka.

Med deseterico najboljših so se uvrstili še Francoza Quentin Fillon Maillet in Simon Desthieuxm, Nemca Arnd Peiffer in Benedikt Doll, Avstrijca Simon Eder in Julian Eberhard ter Italijan Lukas Hofer. Prav to so imena, ki naj bi vrh oblikovala tudi letos, številni pa računajo tudi na vrnitev legendarnega Francoza Martina Fourcada, ki je na zadnjih testnih tekmah že premagoval konkurenco, lani pa mu je rekorde po vrsti odvzemal Boe.

Na koga stavijo Slovenci?

Slovenski tabor stavi na Jakova Faka, ki se ob dobrem dnevu lahko poteguje za sam vrh. V Sjusjoenu na Norveškem je konec tedna zelo dobro tekaško formo potrdil tudi Klemen Bauer, ki za vidno uvrstitev potrebuje še strelsko ničlo. V ozadju pa je veliko vprašanj.

Jakov Fak je dobro pripravljen na novo sezono

Trener Uroš Velepec ponavlja, da je Rok Tršan izjemen na treningih in skupaj s tekmovalcem čakata, da delo s priprav pokaže še na kakšni od tekem ter sebi dokaže, da je sposoben tekmovati z najboljšimi. S tem pa bi tudi na psihološki ravni lahko napredoval za konstanten preboj med dobitnike točk.

Mladi up nabira izkušnje

Tudi Miha Dovžan je pred dvema sezonama s 17. mestom že dokazal, da je sposoben za več, kot mu uspe običajno. Priložnost pa bo prvič dobil tudi Alex Cisar, eden najboljših mladih biatloncev na svetu, ki bo že v Östersundu doživel krst v eliti in skušal dobiti čim več izkušenj za naslednjo sezono, ko bo Pokljuka gostila svetovno prvenstvo.

Vir: Smučarska zveza Slovenije