Matt Luff z NHL prvencem priboril pomembno zmago Kraljem

Los Angeles Kingsi našega Anžeta Kopitarja so dosegli izjemno pomembno zmago proti neposrednemu nasprotniku v boju za višja mesta. Z 2-0 so bili uspešnejši od St. Louis Blues, med strelci pa je bil tudi Hrušičan, ki je odločil srečanje z zadetkom v prazno mrežo. Junaka večera sta bila mladeniča, vratar Calvin Petersen in Matt Luff, ki je dosegel svoj prvi gol v ligi.


V pestrem večeru, ko je bilo v ligi NHL na sporedu kar 9 tekem sta palice prekrižala dva ranjena leva, ki v tej sezoni zasedata zadnje in predzadnje mesto v Zahodni konferenci. Kralji so, če so želeli ohraniti stik s preostalimi ekipami, nujno potrebovali uspeh, enako pa je veljalo za domači St. Louis. Prva tretjina se je končala brez zadetkov, v 29. minuti tekme pa je svoj trenutek dočakal 21-letni Matt Luff. Luff se je odlično znašel po podaji Adriana Kempeja in dosegel svoj prvi gol, po šestih odigranih tekmah, odkar so ga Kingsi vpoklicali iz Ontario Reigna. Vodstvo Los Angeles Kingsov je sicer navdušil leta 2016, ko so ga opazili na kampu novincev.

Tekma se je nato brez sprememb izida prevesila v zadnjo tretjino, kjer so v zadnjih minutah domači poskušali uloviti Kralje z igro brez vratarja. Svoje izkušnje je takrat izkoristil kapetan Anže Kopitar in zabil zadnji žebelj v krsto St. Louisa. To je bil njegov 6. letošnji zadetek in 296. v celotni karieri v elitni severnoameriški hokejski ligi. Na ledu je sicer prebil 21 minut.

Poleg Luffa je blestel tudi vratar Petersen, ki je izkoristil številne vratarske poškodbe v klubu. Zaustavil je vseh 29 strelov na vrata in dosegel svoj prvi “shutout”. O mlajših kolegij je spregovoril tudi Kopitar: “Super. Cal je odličen že vse, odkar je vstopil v igro doma proti Torontu. Tiste tekme ni mogel več rešiti. Tri tekme v štirih večerih ni lahek zalogaj, dobro je opravil. Luffer pa je zadel prvega, kar ga bo verjetno nekoliko sprostilo in mu dalo malo samozavesti.” Tudi Luff ni skrival navdušenja nad dogajanjem na ledu: “S Calom sva odlična prijatelja, dobro se poznava še iz Ontaria, res lep večer. Izmenjala sva si nekaj besed, ko sem ga objel na ledeni ploskvi. Ne bi mogla izbrati boljšega dne, jaz sem prvič zadel, on dosegel prvi shutout. O tem sva se pogovarjala na letalu. Je res v redu fant, zelo sem srečen zanj,”

Petersen bo imel očitno še kar nekaj priložnosti za dokazovanje, saj prva vratarja Quick in Capbell še vedno okrevata po poškodbi meniskusa. Quick naj bi ta teden začel opravljati šele lažje treninge.

Los Angeles Kinsi so po tem tekmi sicer še vedno na zadnjem mestu Zahoda, imajo pa enako število zmag kot St. Louis, ki ima eno odigrano tekmo manj. Podobno kot pri Kraljih pred dnevi, so tudi pri Modrih slabi rezultati že dolgo majali trenerski stolček Mika Yeoa. Prav poraz proti Kalifornijcem pa je bil zanj dokončno usoden. Začasno bo Bluese vodil Craig Berube. To je že tretja trenerska menjava sredi sezone v letošnji izvedbi lige NHL. Poleg Kingsov in Bluesov se je menjava zgodila tudi pri Chicagu, kje je moral trenersko mesto zapustiti Joel Quenneville.

Avtor: Timotej Prosenc