Mastnak želi postati serijski zmagovalec

Slovenska reprezentanca v deskanju na snegu je odlično začela sezono.  V italijanskih Carezzi in Cortini  so 13. in 15. decembra, v disciplini paralelnega veleslaloma, nanizali nekaj vrhunskih uvrstitev. Piko na i je takrat postavil Tim Mastnak z zmago na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v Carrezi. Lepo uvrstitev je na istem prizorišču dosegel tudi Žan Košir s šestim mestom, Rok Marguč je v Cortini ujel deseto mesto, ne gre pa pozabi niti četrtega mesta Glorie Kotnik v Carrezi, ki si prav tako obeta čimprejšnji skok na zmagovalni oder. Deskarska karavana se bo 8. in 9. januarja preselila v Bad Gastein, kjer bosta na sporedu tekmi v paralelnem slalomu in ekipna preizkušnja.


Letošnja prva slalomska tekma se bo odvijala na nepredvidljivem avstrijskem prizorišču. Bad Gastein namreč slovi kot težko prizorišče, kjer so tekmovanja pogosto bolj podobna loteriji, organizacija pa ni na najvišjem nivoju. Tekmovalci se bojijo tudi morebitnih poškodb, letos je na Bad Gasteinu, ki se nahaja na nadmorski višini 1000 m, napovedano veliko snega. Prav iz tega razloga še ni povsem jasno ali se bo za nastop prihodnji teden odločil Žan Košir. O tem je spregovoril tudi glavni trener Izidor Šušteršič. “V Bad Gasteinu je vedno neke vrste rodeo, treba je imeti veliko sreče, ogromno vlogo igrajo štartne številke. Žan že skoraj tri leta ni vozil slaloma, zato se bomo šele na prizorišču odločili, ali bo Žan nastopil ali ne. Sam se nagibam, da bi, če se ne bo dobro počutil in če bodo razmere res katastrofalne, ne bomo tvegali,” je na novinarski konferenci, ki jo je včeraj gostila Smučarska zveza Slovenije, povedal Šušteršič.

Svoje mišljenje je predstavil tudi Košir, ki že tri leta ni tekmoval v slalomu, na letošnjih pripravah pa mu je posvetil zgolj pet dni. “Ker je na sporedu tako malo tekem, jih res ne bi rad izpuščal. O nastopu se bom skupaj s Izijem najverjetneje odločil na prizorišču,” je o možnosti nastopa v Bad Gasteinu spregovoril lastnik dveh srebrnih in ene bronaste kolajne z olimpijskih iger. “Vem, da sem v Bad Gasteinu doživel največje uspehe, so bile pa tudi posledice na telesu po tekmi vedno največje. Vem pa, da sem konkurenčen, poleg tega ne želim vsega staviti na domačo tekmo. Živčnost je, če je med tekmami predolgo obdobje premora, potem prevelika,” se je Košir dotaknil tudi letošnje tekme na Rogli.

Marguč o slabi organizaciji

Marguč je z desetim mestom v Cortini solidno štartal v sezono, počuti se dobro pripravljenega. Bolj ga skrbi samo tekmovalno prizorišče, tekmovanje v Bad Gasteinu je označil za rodeo in loterijo. “Lahko si na vrhu, lahko pa ostaneš brez finala. Loterija. Poleg tega je tam letos neverjetno veliko snega, bomo videli. Avstrijci na tem prizorišču res ne slovijo po najboljši organizaciji.  V nadaljevanju nas čaka še veliko tekem in tam bomo lovili svoje priložnosti. Začetek sezone je obetaven, hiter sem, to se je pokazalo. Za sam vrh pa pač potrebuješ šest zelo hitrih voženj.”

Celjan je v pripravljalnem obdobju preizkušal tudi različne dolžine deske. Na koncu se je odločil za daljšo, ki na bi bila primernejša za položnejši teren in bolj odprto postavitev.

Samozavest Tima Mastnaka na višji ravni

Dobro formo je letos že pokazal Tim Mastnak. Z zmago na prvi tekmi je nekaj časa celo nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, ugodna štartna številka pa se mu obeta tudi v Avstriji. Mastnak se zaveda, da je svojo pripravljenost močno izboljšal in spravil na višjo raven, vseeno pa pred nadaljnjimi preizkušnjami svetovnega pokala umirja žogico. “To je vse res, a vseeno pa tukaj nimam posebnih pričakovanj. Teren je specifičen, zahteven, ne ustreza mi najbolj. V prvi fazi si želim izboljšati 14. mesto, ki sem ga tu že dosegel, naprej pa bomo videli. Imel bom dobro številko, saj sem po točkah FIS v slalomu na tretjem ali četrtem mestu, moral bi jo izkoristiti. Lepo bi bilo, če bi na Rogli potem spet nosil majico vodilnega v svetovnem pokalu,” je svoje ambicije predstavil 27-letnik. Ozrl se je tudi k nekoliko dolgoročnejšim ciljem, v katerih si želi žeti še večje uspehe. “Želim postati serijski zmagovalec, kot je bil pred desetimi leti Benjamin Karl. Realnost pa je vseeno nekaj drugega. Vrh je izredno širok, zato je moj letošnji cilj stalno uvrščanje med najboljših osem, s tem bi naredil korak naprej od prejšnje sezone, ko sem bil stalno med najboljših 16, ob koncu sezone pa so prišle tudi prve stopničke in pozneje tudi prva zmaga.”

Gloria Kotnik si želi stopničk

Za Kotnikovo je težko pripravljalno obdobje, saj ji je načrte prekrižala bolezen. Zaradi slabše oddelanih priprav ni bila povsem prepričana ali je obdržala stik z nasprotnicami. Četrto mesto v Carrezi je bilo tako zanjo izredno lepo presenečenje, vendar pa si Velenjčanka v prihodnosti želi tudi uvrstitve na zmagovalni oder. “Zdaj imam počasi dovolj četrtih mest, čeprav sem bila v Cortini z njim zelo zadovoljna. Po bolezni, ki me je obiskala v zelo pomembnem delu pripravljalne sezone, me je četrto mesto tam celo presenetilo. Pomeni pa, da sem ostala v stiku z vrhom in upam, da bodo tudi stopničke slej ko prej prišle.”

Po Bad Gasteinu sledi Rogla

19. januarja se bodo deskarji svetovnega pokala zbrali na Rogli, kjer bo na sporedu obračun v paralelnem veleslalomu. Tam bosta poleg Tima Mastnaka, Žana Koširja, Roka Marguča in Glorie Kotnika nastopila tudi Črt Ikovič in Sara Goltez.

Vrhunec sezone bo na sporedu med 31. januarjem in 10. februarjem, saj bo takrat potekalo svetovno prvenstvo v ameriškem Park Cityju, še pred tem se bodo deskarji ustavili na tekmah v Moskvi, ki bosta med 26. in 27. januarjem.

Avtor: Timotej Prosenc