Mastnak do najboljše osmerice

Tim Mastnak se je na predzadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v tej sezoni še tretjič prebil v četrtfinale in osvojil sedmo mesto, kar je njegova tretja najboljša letošnja uvrstitev. Zmago sta si, prvič v zgodovini alpskega deskanja, razdelila dva tekmovalca. Na najvišjo stopničko sta stopila Italijan Mirko Felicetti in Avstrijec Benjamin Karl. V ženski konkurenci je bila zmagovalka ena, že petič letos Nemka Ramona Theresia Hofmeister. Gloria Kotnik (17. mesto), Žan Košir (30. mesto) in Rok Marguč (37. mesto) so prvo tekmo v Blue Mountainu končali že po kvalifikacijah. Jutri bo v Kanadi še en paralelni veleslalom.


Tim Mastnak se je po ˝ničli˝v Južni Koreji znova prebil v finale elitne šestnajsterice, dosegel je enajsti kvalifikacijski čas. V osmini finala se je na progi, ki jo je zakoličil naš trener Izidor Šušteršič, še tretjič v tej sezoni pomeril s Poljakom Oskarjem Kwiatkowskim. Po porazih v švicarskem Scuolu in na domači Rogli je bil v tretje vendarle precej bolj zanesljiv in tudi hitrejši naš 29 – letni deskar. Tudi v četrtfinalu prvega veleslaloma v Blue Mountainu, proti kasnejšemu finalistu in enemu izmed dveh zmagovalcev, Italijanu Mirku Felicettiju se je Mastnak zelo dobro držal. Po napaki v srednjem delu je bil na koncu prekratek zgolj za 26 stotink sekunde. Felicetti si je zmago razdelil z Avstrijcem Benjaminom Karlom, tretji pa je bil po zmagi nad Italijanom Rolandom Fiscnallerjem Rus Andrej Soboljev.

Felicetti in Karl sta v cilj sta prišla z ramo ob rami! Od letošnje sezone v malem in velikem finalu ob takšnem razpletu ne velja več pravilo hitrejšega iz kvalifikacij, pač se mesto razdeli. Del ˝zgodovinskega trenutka˝ je bil kot postavljalec proge tudi naš trener Šušteršič. ˝Takšen izid je kompliment za tiste, ki so pripravljali progo in tudi zame kot postavljalca, saj sta bili progi očitno enakovredni. To smo lahko videli tudi v drugih dvobojih, ˝nam je po tekmi povedal naš glavni trener, ki je vesel Mastnakovega uspeha, hkrati pa upa, da se mu jutri v finalu pridruži še preostala naša trojka. Žan Košir je bil danes trideseti. Po dobri prvi kvalifikacijski vožnji (12. mesto), se mu v drugi ni izšlo po pričakovanjih. Rok Marguč (37. mesto) je tekmo končal že po prvi kvalifikacijski vožnji, saj se mu ni uspelo prebiti med šestnajsterico na njegovi progi, ta prinaša drugi kvalifikacijski nastop.       

˝Danes so bile moje vožnje dobre, hitre. Poljaku Kwiatkowskemu sem se končno oddolžil za dva januarska poraza, proti Italijanu Felicettiju pa se mi zaradi manjše napake v srednjem delu ni izšlo. Vseeno sem povratka med elito in nove uvrstitve med osmerico vesel in se že veselim jutrišnje preizkušnje, ki bo vsekakor nekoliko drugačna od današnje. Čez noč je v Kanadi snežilo, tako da so organizatorji danes pripravili bolj trdo in ledeno progo. Jutri bo podlaga še bolj kakovostna in predvsem bolj ˝deskarjem prijazna˝, tako da sem nam obeta še ena lepa tekma,˝ o današnji in jutrišnji preizkušnji (zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni) razmišlja Tim Mastnak.

V ženski konkurenci je še petič letos na posamični tekmi (ima tudi dve iz ekipnih preizkušenj) zmagala Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki je bila v velikem finalu boljša od rojakinje Seline Jörg. Tretje mesto je osvojila Avstrijka Daniela Ulbing, ki ji je v tretjem malem finalu v tej sezoni vendarle uspel preboj na zmagovalni oder. Na uvodnem slalomu v ruskem Banoju ter na veleslalomu na naši Rogli je 22- letna Korošica namreč končala na nehvaležnem četrtem mestu. Le-to je tokrat pripadlo njeni izkušenejši rojakinji, 27 – letni Sabine Schöffman, kar pa je njena letošnja najboljša uvrstitev. Edina slovenska predstavnica na tekmi, Gloria Kotnik, je tekmo končala že po kvalifikacijah, na nehvaležnem sedemnajstem mestu. Finale elitne šestnajsterice je zgrešila za pičle štiri stotinke. Po prvi kvalifikacijski vožnji (osmo mesto) ji je sicer kazalo zelo dobro, v drugo (27. mesto) pa se izkušeni Velenjčanki ni izšlo in je tako ostala brez pričakovanega finala.

Jutri bo torej v Kanadi še en paralelni veleslalom, ki je hkrati zadnji v tej sezoni. Alpski deskarji se nato vračajo v Evropo, kjer jih marca čakata še dva posamična in en ekipni paralelni slalom. (Livigno, Italija – 10.3 in Winterberg, Nemčija – 14. in 15.3.) Še tretji posamični slalom, ki bi moral biti na sporedu naslednji petek (6.3.) v Moskvi, so namreč ruski organizatorji zaradi pomanjkanja snega in neobetavne vremenske napovedi odpovedali.

Tekst in foto: SloSki