“Majhna ekipa ni hendikep, temveč prednost”

Trener moške smučarske reprezentance Klemen Bergant je po tretjem mestu Žana Kranjca na uvodnem veleslalomu sezone v Soeldnu dobil potrditev dobre pripravljenosti svojega glavnega aduta. Bo imela Slovenija tudi v slalomu kandidata za stopničke?


Slovenska ekipa v tehničnih disciplinah trenutno premore le dva tekmovalca, ki sta se sposobna redno uvrščati med dobitnike točk v svetovnem pokalu. Glavni trener Klemen Bergant verjame, da številčni primanjkljaj vrhunskih tekmovalcev vendarle ni nujno zlo.

Slovenija se bori z najbogatejšimi

“Zaradi majhnosti nam je mogoče lažje. Velike ekipe so dobre in slabše. Ogromna italijanska ekipa že nekaj let ne dela nekih rezultatov v slalomu in veleslalomu. Avstrijska ekipa bi imela, to so povedali novinarji, v zadnjih petih letih brez Hirscherja manj stopničk kot mi. Majhna ekipa je daleč od tega, da bi bila kaj hendikepirana, prej bi rekel, da je to prednost. Konec koncev se borimo z najbogatejšimi nacijami. Smučanje je razvito, ni tako kot pred 40 leti. Nihče se ne dela norca iz kondicijskih in snežnih treningov,” je na tiskovni konferenci v Ljubljani pojasnil ugledni slovenski strokovnjak, ki si želi, da bi njegova ekipa čim več snežnih treningov opravila na slovenskih smučiščih.

Žan Kranjec je prvi mož slovenske veleslalomske vrste (foto: Simon Maljevac)
Žan Kranjec je prvi mož slovenske veleslalomske vrste (foto: Simon Maljevac)

Cilji morajo biti primerni

Po Kranjčevem tretjem mestu v Soeldnu bodo apetiti slovenskih navijačev v nadaljevanju sezone zagotovo visoki. A tudi Bergant od svojih varovancev zahteva veliko: Če prideš na tekmo kot tretji na startni listi, seveda ne mora biti cilj uvrstitev v drugi tek. Cilji morajo biti primerni rangu v katerem se gibljemo. Je potem še stvar izvedbe, na tekmi so tudi stvari na katere ne moreš vplivati. Fokus trenerjev in tekmovalcev je le na izvedbi, da se v tistem dnevu naredita dve dobri vožnji. Obremenjevati se s številkami in uvrstitvami je neproduktivno.”

Štefan Hadalin še čaka na prvo slalomsko tekmo
Štefan Hadalin še čaka na prvo slalomsko tekmo

Tudi z manj treninga boljša od specialistov

V veleslalomu bo imela Slovenija po Kranjčevi zaslugi na vsaki tekmi kandidata za najvišja mesta. Kakšna je po Bergantovem mnenju slika v slalomu, kjer bo veliko odvisno od Štefana Hadalina? “Bomo videli čez slabe štiri tedne. V pripravljalnem obdobju smo na slalomu kar veliko delali, le v zadnjih štirinajstih dneh pred Soeldnom ne. Je pa bil na sporedu na Hintertuxu na začetku oktobra. Dobro se smučata. Bo pa treba imeti srečo tudi z vremenom in narediti par dobrih treningov, dva, tri na koncu v Skandinaviji. Potem bo treba tam dobro startati.”

“Žanu bo lažje, zaradi tega rezultata in zato ker se je znebil visoke startne številke. Če si dober smučar, kar Štefan in Žan sta, potem lahko z manj treninga, – imata ga manj kot slalomski specialisti, kot so na primer Horošilov ali Ryding – prehitita tudi te slalomske specialiste,” je druženje z novinarji zaključil Bergant.