Luitz ostal brez zmage v Beaver Creeku

Mednarodna smučarska organizacija Fis je nemškemu alpskemu smučarju Stefanu Luitzu odvzela zmago na veleslalomu za svetovni pokal v ameriškem Beaver Creeku. Zmaga se je tako posledično pripisala Marcelo Hirscherju, ki je tako za zeleno mizo prišel do svoje 65. zmage v svetovnem pokalu.


Mednarodna smučarska zveza je tudi uradno diskvalificirala nemškega reprezentanta Stefana Luitza zaradi nedovoljene uporabe kisikove maske. To sredstvo, ki sicer ni uvrščeno na seznam prepovedanih sredstev svetovne protidopinške agencije Wada, je uporabil med prvo in drugo vožnjo moškega veleslaloma v Beaver Creeku, kjer je nato tudi zmagal.  V bazi FIS je tako kot zmagovalec tekme v Beaver Creeku že naveden Marcel Hirscher, ki je tako za zeleno mizo prišel do že sedme zmage v sezoni, skupno pa 65. v karieri. Drugo mesto na veleslalomu je pripadlo Švicarju Thomasu Tumlerju, po novem tretji pa je Norvežan Henrik Kristoffersen. Na podlagi diskvalifikacije Luitza je eno mesto pridobil tudi slovenski predstavnik Žan Kranjec, ki je to tekmo v Beaaver Creeku končal na 25. mestu.

Ni doping ampak je prepovedano

Pri FIS so v obrazložitvi navedli, da je 26-letni Nemec z vdihavanjem kisika kršil pravila smučarske zveze, ne pa tudi mednarodne antidopinške organizacije. Luitz jo je tako odnesel le z odvzemom zmage, točk in denarne nagrade, dodatnih kazni ali pa vključitve v postopek kršenja pravil Wade pa ne bo vključen. Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, ki so posneli njegovo početje. Prizorišče svetovnega pokala v Beaver Creeku je na nadmorski višini nad 2000 metrov, kar pomeni, da bi vdihavanje dodatnega kisika lahko prineslo prednost tekmovalcu. Nemec je napovedal, da bo odločitev Fis izpodbijal na mednarodnem športnem razsodišču Cas. Na voljo ima 21 dni časa za vložitev pritožbe.

V soboto v Adelbodnu

Adelboden bo v soboto gostil šesti veleslalom sezone. Tam si znova veliko obeta tudi Žan Kranjec, zmagovalec predhodne tekme v Saalbachu.