Luitz kljub vdihavanju kisika spet zmagovalec Beaver Creeka

Nemški alpski smučar Stefan Luitz je spet zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala v Beaver Creeku. Kot je včeraj sporočila njegova odvetnica, je bila pritožba na odvzem zmage na športnem razsodišču Cas v Lozani uspešna, tako da bodo v smučarski zvezi (Fis) za zmagovalca spet morali razglasiti Nemca.


Luitz je sezono 2018/19 sicer predčasno končal zaradi poškodbe, zdaj pa je spet prišel do zmage v Beaver Creeku. Na začetku decembra je tam sicer zmagal, toda pozneje so mu zmago zaradi vdihavanja kisika med obema vožnjama, kar je po pravilih zveze prepovedano, odvzeli. Nemec se je pozneje zaradi te odločitve pritožil na Cas.

Novico o zmagi Luitza v Lozani je nemški tiskovni agenciji dpa danes potrdila njegova odvetnica Anne Jakob. Za zdaj še ni uradnega odziva Casa oziroma smučarske zveze Fis, prav tako še ni znano, kakšne bodo posledice odločitve za seštevek svetovnega pokala. Teoretično bi lahko druga stran odločitev razsodišča v Lozani izpodbijala še na švicarskem vrhovnem sodišču.

Luitz se je v pritožbi skliceval na nedoslednost v protidopinških pravilih, saj vdihavanje kisika skozi masko po določilih krovne protidopinške organizacije Wade ni prekršek, pravila Fisa pa velevajo, da je. Pojasneval je, da ni zavestno kršil pravil Fisa, se je pa ravnal po smernicah Wade.

V primeru, da Nemec ne dobi zmage nazaj, gre ta Avstrijscu Marcelu Hirscherju.