Ljubo Jasnič zadržal predsedniški stol

Ljubo Jasnič bo še naprej vodil panogo za smučarske skoke kot njen predsednik zbora in odbora. Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je danes zjasnil, da Jasnič ni prejel razrešnice, torej je očitna želja klubov, da nadaljuje z vodstvom panoge.


Na seji izvršilnega odbora je ta 13. novembra imenoval Jasniča za še nezasedeno mesto drugega podpredsednika smučarske zveze. Ob tem je panogo pozval, naj sproži postopek za izvolitev novega predsednika zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Klubi ne želijo razrešitve Jasniča

Izvolitev novega prvega moža slovenskih smučarskih skokov ni stekla. Jasnič s strani regij oz. klubov ni prejel razrešnice, saj si te ne želijo zamenjave. Z njegovim delom so zelo zadovoljni in želijo, da še naprej vodi skoke. Po današnji seji Izvršilnega odbora SZS pa bo tako tudi ostalo.

Jasnič bo tako kot »novi« predsednik panoge vpleten tudi v enega najodmevnejših športnih dogodkov, ki ga bo gostila Slovenija. Gre seveda za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023 v Planici. Čeprav je do tega velikega dogodka še nekaj časa, je Izvršilni odbor SZS že sprožil postopek imenovanja organizacijskega komiteja, ki bo bdel nad tem zahtevnim in velikim projektom. Vsekakor bo to za krovno slovensko smučarsko organizacijo velik organizacijski preizkus tako s profesionalnega kot varnostnega in finančnega vidika. Kot lastnica tega dogodka mora mednarodna zveza FIS potrditi predlagano sestavo komiteja, ko bodo zapolnjena vsa mesta njegovih članov.

Slovenska zveza za predsednika OK Planica 2023 predlaga predsednika SZS Enza Smrekarja. Predlagani člani so še podpredsednik SZS Uroš Kalan, predsednik OK Planica skoki Drago Bahun, predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič ter predsednik zbora za teke Simon Jan. Na seznamu predlogov za člane OK Planica 2023 pa so tudi nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki bo vodila tudi strateški svet, župan občine gostiteljice prvenstva Kranjske Gore Janez Hrovat, predsednik kandidacijskega OK Janez Bukovnik in predsednik nadzornega odbora SZS Benjamin Zagorc.

Svoje predstavnike morajo še določiti ministrstvi za izobraževanje, šport in gospodarstvo, kabinet predsednika vlade, policija, vojska, skakalni klubi, RTV Slovenija kot nosilec televizijskih pravic, mednarodna agencija Infront in krovna svetovna zveza za smučanje FIS.

Jasnič predlagan za Bloudkovo nagrado za življenjsko delo

Člani izvršilnega odbora SZS so pretehtali tudi predloge za Blaudkove nagrade za življenjsko delo, za katero so predlagali prav Ljubo Jasniča. Za vrhunski mednarodni športni dosežek pa je odbor predlagal Vesno Fabjan, ki je osvojila kolajno na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 ter ekipo v smučarskih skokih v sestavi Peter in Domen Prevc, Anže Lanišek, Jernej Damjan. Omenjena postava skakalcev je osvojila srebrno medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu.

Avtor: Nel Daugul