Lindsey Vonn: “Vrnila se bom!”

“Lake Louise. To je moja najljubša proga. Ne morem se sprijazniti s tem, da na njej ne bi več nastopila,” je podaljšek kariere na začetek prihodnje sezone napovedala ameriška smučarska diva Lindsey Vonn, ki bo torej smuči v kot postavila čez natančno eno leto.


Lindsey Vonn letos zaradi nedavne poškodbe kolena ne nastopa. Ne glede na dogodke v Lake Louiseu je Vonnova kljub odsotnosti še vedno zmagovalka, kar potrjuje njenih 18 zmag z proge v Alberti.

Njeno mesto je tokrat zasedla 29-letna Avstrijka Nicole Schdimhofer za katero je bila to tudi prva zmaga v svetovnem pokalu. na stopničkah sta slavile tudi Švicarka Michelle Gisin in Nemka Kira Weidle. Tudi naša Ilka Štuhec je osvojila odlično 6 mesto.

Ameriška zvezdnica je na novoustanovljenem YouTube kanalu objavila vlog, v katerem je prvič javno prikazala nedavni padec v Copper Mountainu, zaradi katerega je zamaknila vstop v sezono. V videu tudi priznava, da je zaradi tega dogodka veliko prejokala. Kljub napovedi, da je sezona 2018/19 njena zadnja, pa se je smučarka odločila, da bo to storila z tekmo v Lake Louiseu na začetku sezone 2019/20, natančneje decembra 2019.

“Morda se za druge sliši zmedeno, a zame je vse skupaj smiselno. Če bom zdrava, se bom vrnila in smučala,” pravi Vonnova in dodaja: “Lake Louise je zame nekaj posebnega. Veliko mi pomeni, da mu nekateri domačini pravijo kar Lake Lindsey. Ustvarila sem poseben odnos z otroki tukaj. Želim deliti to izkušnjo z njimi, z vsemi navijači. Želim še enkrat stati na štartu. Želim se še enkrat podati na progo, četudi ne bi bila v boju za zmago.”

“Vem, ljudje bodo rekli: ‘Pa saj si se že poslovila!’ Vseeno mi je. To želim storiti zase. To je pomen zadnje sezone. Želim zadnje spomine, zadnje fotografije. Poškodba mi je to preprečila. Če se ne bi še enkrat podala s štarta, bi to obžalovala do konca življenja. To mi veliko pomeni,” pravi Američanka, ki naj bi se sicer v “beli cirkus” vrnila v nekaj tednih.

Gre za izziv in ne rekord

Najboljša ameriška alpska smučarka ima trenutno na svojem računu 82 zmag.  Absolutni rekorder v zgodovini svetovnega pokala Ingemar Stenmark jih ima 86. Vendar Vonnovi to ni merilo. Noče, da je rekord tisti, ki bo določal raven uspešnosti njene kariere. Pravi, da je ponosna na že doseženo in, da je njena vrnitev na tekmo njej v izziv.