Le malce zmanjkalo do finala

Danes zgodaj zjutraj po našem času so se na prizorišču naslednjih olimpijskih iger zaključile kvalifikacije druge letošnje tekme za svetovni pokal deskarjev na snegu v snežnem žlebu. V Secret Gardnu je uspešno nastopil tudi naš edini predstavnik, Tit Štante, ki je osvojil trinajsto mesto in le za 7,4 točke zgrešil mesto v nedeljskem finalu. Tam bo deskalo deset najboljših kvalifikantov in osem najboljših kvalifikantk.


Najboljše deskanje je v olimpijskem žlebu prikazal Avstralec Scotty James, ki je že za prvo vožnjo prejel visoko oceno 94.20, tako da v drugo sploh ni štartal. Trikratnemu svetovnemu prvaku, dvakratnemu zmagovalcu X iger ter bronastemu z zadnjih olimpijskih iger v snežnem žlebu sta se, tako kot v finalu prve letošnje tekme za svetovni pokal v ameriškem Copper Mountainu (zmagal je prav 25-letni Avstralec) najbolj približala Japonca Yuto Totsuka (92.00) in Ruka Hirano (87.70).

Poleg omenjene najboljše trojke bodo v nedeljskem finalu nastopili še naslednji deskarji, ki so se zvrstili od četrtega do desetega mesta: David Habluetzel (Švica), Andre Hoeflich (Nemčija), Ryan Wachendorfer (ZDA), Patrick Burgener (Švica), lanski zmagovalec Jan Scherrer (Švica), Yiwei Zhang (Kitajska) in Chase Blackwell (ZDA).

Tit Štante je za prvo vožnjo prejel oceno 48.60, v drugo pa je vključil tudi zahtevnejši lik (˝frontside 1080˝) in oceno še izboljšal (53.40). Ocena je zadostovala za odlično trinajsto mesto, kar je druga najboljša Štantetova uvrstitev na tekmah svetovnega pokala.

Najboljši še nekoliko odstopajo

“Zaradi rahlega sneženja so bile razmere za deskanje nekoliko težje, žleb je bil kljub temu zelo hiter. V drugi vožnji sem uspešno izvedel tudi trik, ki se mi je na prvi tekmi v ZDA ponesrečil. Deseterica in finale? S trenutno formo ni dosegljiva, najboljši še nekoliko odstopajo,” je bil po tekmi z nastopom in uvrstitvijo zelo zadovoljen  Štante, ki se s trenerjem Žigo Rakovcem zdaj vrača v Slovenijo. “Do konca leta bodo v domačem okolju na sporedu treningi v telovadnici in fitnessu, po novem letu pa se čimprej odpravim na sneg, v Švico,” je povedal Štante.

Bo nov trik prinesel finale?

“Zadovoljen sem s Titom. Predvsem zaradi dejstva, ker mu je v težkih razmerah (novozapadli sneg) uspelo izvesti in v vožnjo povezati trik ˝frontside 1080˝. Sledi kratek premor, nato pa Tita čaka učenje novega trika, ki bi mu lahko v prihodnje  prinesel tudi finalni nastop,” pa je tekmo ocenil trener Žiga Rakovec.    

V kvalifikacijah najboljša domačinka

V kategoriji deskark je bila v kvalifikacijah najboljša domačinka Jiayu Liu (ocena 90.80), drugo uvrščena s prve letošnje tekme za svetovni pokal v ameriškem Copper Mountainu. Do osmega mesta, ki še vodi v nedeljsko finale so se zvrstile: Američanka Maddie Mastro (na prvi tekmi v ZDA tretja in v današnjih kvalifikacijah z oceno 90.20 najbližje Liujevi), Japonka Kurumi Imai, lanskoletna zmagovalka Seecret Gardna Xuetong Cai (Kitajska), edina evropska finalistka Verena Roher (Švica), Sena Tomita (Japonska), Elizabeth Hosking (Kanada) in Shaotong WU (Kitajska). Zmagovalka prve letošnje tekme v ZDA, Španka Queralt Castellet, je tokrat ostala brez finala (11. mesto).

Finale v nedeljo

Nedeljsko (22.12.) finale bo na sporedu zgodaj zjutraj (4:00) po našem času. Naslednja tekma za svetovni pokal v snežnem žlebu bo v sredini januarja v švicarskem Laaxu. Tam bo poleg tekem v žlebu (Half Pipe) na sporedu tudi tekma v parku (Slope Style). Deskarke in deskarji se bodo v Švici zbrali 11. januarja. Uradni treningi, kavalifikacije, polfinale in finale pa se bodo zvrstili do 18. januarja, ko bo to švicarsko zimskošportno središče z okolico v znamenju slovitega ˝Laax opna˝.

Vir: Smučarska zveza Slovenije