Latvijci premočni za pomlajeno Slovenijo

Slovenska reprezentanca gostuje na močnem prijateljskem turnirju v Minsku. Na prvi tekmi proti Latviji so Slovenci gladko izgubili s 4-1. Omeniti velja, da so Risi igrali brez večine, do sedaj, standardnih članov, igralski kader je tokrat zapolnjen predvsem z mlajšimi obrazi. Če gre na tem srečanju iskati pozitivne vtise, je najbolj obetala zadnja tretjina.


Če pogledamo seznam manjkajočih hokejistov na krstni tekmi novega selektorja Iva Jana je moč zaznati, da je Slovenija na tem turnirju močno oslabljena. Jan Muršak, Jan Urbas, Miha Verlič, Robert Sabolič, Rok Tičar, Žiga Jeglič, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Mitja Robar, Matic Podlipnik, Žiga Pavlin, Gašper Krošelj, Matija Pintarič so le nekatera od imen na katera Ivo Jan ni mogel računati.

Takoj po prvem metu ploščka je bilo jasno, da bodo Latvijci na tej tekmi prevzeli pobudo. Latvija, ki se je turnirja udeležila v močni zasedbi, tudi z igralci iz lige KHL, je po prvi tretjini vodila z 2-0. V drugi tretjini so Risi po nekaj nespametnih prekrških kar dvakrat zapored igrali z igralcem manj in tudi z dvema igralcema manj. Pritisk Latvijcev je bil prevelik in v tej tretjini se je zaostanek Slovencev podvojil (4-0).

Nekoliko bolj optimistične napovedi pa slovenskim navijačem daje zadnja tretjina v kateri so bili Slovenci enakovreden nasprotnik in jo celo dobili. Edini strelec v tem delu obračuna je bil namreč Nik Simšič, ki je zadel po akciji Kena Ograjenška in povratnika v izbrano vrsto, Klemna Pretnarja.

“Glede na to, da reprezentanca ni popolna, je bilo videti veliko pozitivnih stvari. Seveda je bil napredek, kar zadeva hitrost igre, odzivi še niso najboljši, a zdi se mi, da smo naredili prvi korak naprej. Prva tekma je za nami, fantje so videli, kako je, tako da bomo iz tekme v tekmo lahko izboljšali stvari, ki so danes šepale,” je po derbiju za Siol sportal na slovenski klopi povedal Ivo Jan.

Na preostali tekmi turnirja so domačini Belorusi, gladko odpravili Francoze s 5-2.

Avtor: Timotej Prosenc