Lampičevi “nočna žurka” ni ustrezala

Pred zadnjim mesecem sezone 2019/20 so cilje razkrili v tekaški reprezentanci, ki se najprej vrača v Skandinavijo, nato pa potuje preko Atlantika.


Nejc Brodar, glavni trener reprezentance v teku na smučeh: Švedsko-norveška turneja je bila nekaj novega, bila je prvič na sporedu. Vsi smo nekako pričakovali, da bo zgodba zelo podobna Tour de Ski, ki se odvija okrog novega leta. A morda je bilo veliko težje. Na eno strani za same tekmovalce, na drugi strani pa moram biti nekoliko kritičen do samih organizatorjev, ki so vse izpeljali zelo amatersko. Osebno si tega od skandinavskih držav ne bi mogel zamisliti, pričakovati. Kljub temu, tekmovanja so se odvijala in mi se vračamo domov z najboljšim rezultatom Ane na razdaljah. Prvič se je zgodilo, da je bila tudi zmagovalka dneva, žal na tekmi, kjer to ni štelo nič. Miha je na brutalnem klancu dokazal, da dela dobro, da sledi svojim ciljem in da zdaj manjka le še pika na i s prebojem v finale.”

“Tekmovanje je bilo izredno izčrpljujoče, dolge razdalje nam niso pisane na kožo. Tudi šprint v Äreju Ani po sami konfiguraciji ni bil pisan na kožo. Glede na to, da so bili tekmovalci izredno utrujeni in da nas v zadnji periodi čaka najpomembnejše s štirimi šprinti, tudi z mini kanadsko-ameriško turnejo šprintov, kjer se bo res podeljevalo še izredno veliko točk, smo se skupaj odločili, da nedeljsko tekmo izpustimo in se že osredotočamo k regeneraciji. Ta teden jo bomo skušali maksimalno izkoristiti in ekipa v ponedeljek znova potuje nazaj v Skandinavijo, kjer nas čaka prvi šprint in potem potujemo naprej čez Atlantik.”

Brodar je še rakril: “Trenutno so v ekipi za naslednje tekme Anamarija Lampič, Katja Višnar in povratnica Vesna Fabjan. Šprint letos v Drammnnu ne bo v centru, saj so ga prestavili na planoto, konfiguracija pa je zelo lahka, tako da so tudi spremenili slog v drsalnega. Od fantov sta zraven Miha Šimenc in Janez Lampič.”

Utrujena Anamarija Lampič je razkrila:Turneja je bilo veliko težja kot novoletna in kar težko sem že čakala, da lahko pojem nekaj krofov (smeh). Sem zadovoljna z začetkom turneje, a očitno je moje telo že utrujeno od celotne sezone. Začele so se težave, organizacija ni bila na nivoju. V prvih dneh smo spali nad nočnim klubom in celo noč poslušali glasno glasbo itn. Borila sem se, kot sem se lahko. Na žalost sem se odločila, da predčasno zaključim, saj se tudi sama nisem počutila najbolje. Škoda bi bilo trošiti dodatno energijo, do konca so še štirje šprinti. Potrebno se je regenerirati in pripraviti na konec sezone.”

Miha Šimenc: Šprint je bil res neverjeten. Ko smo en dan prej gledali progo, ne bi rekel, da je bil zame. Ko smo štartali, sem videl, da mi gre in da ostali odpadajo in začel sem malo bolj verjeti vase in rezultat je prišel. Vesel sem. Tudi voljo sem dobil nazaj, takrat smo bili res že kar utrujeni. Naslednja tekma in 34 kilometrov je bilo z vetrom in vsemi dodatnimi vplivi prehudih. Tudi meni je moč pošla za zadnji šprint. S turneje imam mešane občutke, šprint je bil dober, ostalo pa ne tako. Srednje zadovoljen sem.”