Lampičeva znova vrhunsko

V švedskem Östersundu je Anamarija Lampič na 10 km zasledovanju v klasičnem koraku prikazala novo vrhunsko predstavo in osvojila 5. mesto, tako visoko na razdalji ni bila še nikoli.


Danes so prvi nastopili moški, kjer smo spremljali, kako se je sedem Norvežanov borilo z Rusom Aleksandrom Bolšunovom. Slednji je na koncu v ciljnem sprintu moral priznati premoč Paalu Golbergu, do zadnjega so bili zraven tretjeuvrščeni Martin Löwström Nyenget, četrti Sjur Röthe, sicer včerajšnji zmagovalec in peti Hans Christer Holund, do osmega mesta so bili uvrščeni še trije Vikingi. Miha Šimenc je v primerjavi z včeraj pridobil šest mest, z zaostankom slabih šestih minut in pol je bil 72., Janez Lampič pa je izgubil dve mesti in je bil 86., skupno je zaostal nekaj več kot deset minut za zmagovalcem.

V sneženju so pod reflektorji od 16. ure dalje tekla še dekleta. Anamarija Lampič se je na zasledovanje podala za 16. mestu z zaostankom 1:43 minute za prvouvrščeno Therese Johaug. Po dobrem prvem izmed treh krogov je Lampičeva na 3300 metrih tekla v večji skupini tekmovalk uvrščenih med 5. in 16. mestom, z zaostankom 1:34 je bila na 12. mestu. Tudi po drugem krogu na 6600 metrih je bila situacija podobna, prednost Johaugove je bila večja kot minuto, Lampičeva je bila deveta, 1:43 za Norvežanko, tekla pa je v skupini tekmovalk razvrščenih med 5. in 16. mestom.

Lampičeva zmagovalka dneva

V cilj 10 km preizkušnje je nizkorasla Therese Johaug prišla s časom 27:29,0 in prednostjo 57,8 sekund pred znova drugo Heidi Weng, tretja je bila, kot včeraj, Ingvild Flugstad Östberg, četrta pa znova Švedinja Ebba Andersson z zaostankom 58,6. sekund. Fantastičen zaključek je uprizorila Lampičeva, ki je na ciljno ravnino pritekla na čelu zasledovalne skupine in čez ciljno črto pritekla kot 5., 1:38,7 za zmagovalko. “

Že na ogrevanju sem videla, da imam več energije kot včeraj, da imam lahke noge. Danes sem se še bolj ogrela in sem napadla od štarta, takoj sem se zapodila za dekleti in takoj sem ujela tisti prvi vlak. Danes so bile takšne razmere, da so mi res odgovarjale. Moram pohvaliti serviserje, imeli smo odlične smuči, dobro je prijelo, letelo je. Vreme se je res hitro spreminjalo. Zjutraj ni bilo nobenih padavin, ko so fantje zaključevali, je šel dež, ko smo se mi začele ogrevati, je deževalo vse bolj. Ko se je začela tekma, pa je začelo snežiti. Bilo je kar zapleteno. Zdi se mi, da je bila danes Therese spredaj kot teptalnik, ugotovili so, da morajo pred njo spustiti predtekmovalce, da bo pošteno za vse. Držala sem se v koloni, vozila v ozadju in čakala na zadnji klanec in odšprintala,” je bila po tem, ko je postavila najboljši čas dneva razumljivo zadovoljna Lampičeva. Katja Višnar je v primerjavi z včeraj izgubila eno mesto in je končala na 67. mestu.

Seveda je bil po tekmi lahko zadovoljen tudi glavni trener naših, Nejc Brodar“Bilo smo kar nekoliko v skrbeh zaradi nenapovedanega sneženja. Servis je bil pripravljen tudi na možnost menjave smuči pred samim štartom, a smo se odločili, da ostanemo na prvi izbiri in na koncu se je to izkazalo za pravilno odločitev. Ana je še enkrat več odlično tekla taktično. Na začetku je ulovila skupino in nato taktično lepo tekla v zaveterju. Potem smo že na progi, ko smo videli, da je oprijem dober, pričakovali, da bo ohranila moči za zadnji del. Vemo, da je Ana znana po tem, da je še boljša v drugi polovici tekme. Z odličnim spustom je pridobila mesta in na soročnem poganjanju proti cilju je zasluženo prišla do odlične uvrstitve.”

V skupnem seštevku Ski Toura je Lampičeva z minuto in 38 sekundami zaostanka peta, v seštevku šprintov pa je danes osvojila prvih osem točk in je sedma. Švedsko-norveška smučarska turneja se bo nadaljevala v torek s šprintom na smučišču v Äreju.