Lampičeva tudi na razdalji blizu eliti

Po zelo uspešnem nastopu na včerajšnjem šprintu v klasični tehniki, je Anamarija Lampič odlično v Ruki tekla tudi na današnji preizkušnji na 10 kilometrov in končala na 14. mestu.


Naša najbolj vsestranska tekačica na smučeh, Anamarija Lampič, je bila edina predstavnica na štartu 10 km preizkušnje v zasneženi Ruki. Tekmovalke so se pomerile v klasičnem koraku, naša predstavnica pa je prikazala nov odličen tek. Začela je malce počasneje, a skozi celotno progo stopnjevala tempo. Na polovici proge je imela 21. čas z zaostankom slabih 40 sekund za vodilno Therese Johaug, slaba dva kilometra pred ciljem je bila že na 16. mestu, zaostanek se je sicer povečal na minuto in 12 sekund, v cilj pa je pritekla z zaostankom minute in 18 sekund za znova izjemno Johaugovo, ki je bila še enkrat razred zase.

Zadovoljna s 14. mestom

Lampičevi je omenjeni zaostanek zadostoval za odlično 14. mesto, Johaugova pa je zmagala s prednostjo pol minute pred domačinko Kristo Parmakoski in Rusinjo Natalijo Neprijajevo. “Na ogrevanju ni bilo vse po načrtu. Bila sem malo utrujena, tudi s smučmi nisem bila ravno zadovoljna, a smo vse uredili pravočasno. Potem je šlo po načrtu. Že po prvem kilometru, kjer je stal Nejc, sem videla, da sem zraven, med dvajseterico, tako da sem samo grizla in se borila do cilja. Rezultat je super,” je povedala Lampičeva po mrzli preizkušnji v Ruki.

Obraniti mesto med deseterico

Takole je po uspešnem nastopu Lampičeve razmišljal glavni trener Nejc Brodar: “Eden boljših rezultatov na razdalji za Ano na začetku sezone. Vemo, da potrebuje nekaj tekem, da pride v tekmovalni ritem. Že včeraj je pokazala, da ima trenutno dobro pripravljenost in danes je to vnovčila. Lahko bi špekulirali, kaj bi bilo, če bi bila še za deset sekund hitrejša in bi bila na koncu med deseterico. Mislim pa, da je lepo stopnjevala čez celotno tekmo, na koncu je zmanjševala zaostanek in moramo biti zadovoljni z njenim nastopom. Jutri nas čaka še zadnji del tridnevne turneje v Ruki. Ana je trenutno skupno med najboljšo deseterico, gremo na to, da mesto obranimo. Če bi prvo postajo svetovnega pokala končali med najboljšo deseterico, smo lahko vsi skupaj zelo zadovoljni.”

V moški konkurenci je na 15 kilometrski razdalji nastopil Janez Lampič, ki pa je po dobrih šestih kilometrih odstopil.

Jutri dekleta torej čaka še zasledovanje na 10 km preizkušnji v prosti tehniki. Po dveh preizkušnjah vodi Johaugova s prednostjo slabih 20 sekund pred Sadie Bjornsen, tretja je Parmakoskijeva, Lampičeva pa z zaostankom dobre minute zaseda 9. mesto.