Lampičeva še nikoli tako visoko

Na tekmi na 10 km v prostem koraku v švedskem Falunu je sijajno predstavo pokazala Anamarija Lampič, ki je pritekla na izvrstno 7. mesto, tako visoko na razdalji ni bila še nikoli.


Po sobotnih šprinterskih tekmah so se v Falunu v nedeljo tekmovalci in tekmovalke pomerili na tekmi na razdalji v prostem koraku. Najprej so bili na delu fantje, kjer naša predstavnika nista bila v ospredju. Miha Šimenc je zasedel 72. mesto, Janez Lampič pa je bil tri mesta za njim. Zaostanek Šimenca je znašal dobre štiri minute in pol, Lampič pa je bil še dobro minuto počasnejši. 15 kilometrsko razdaljo s skupinskim štartom je z 0,8 sekunde prednosti dobil Rus Aleksander Bolšunov pred Norvežanom Sjurom Röthejem, Rus Ivan Jakimuškin je zaostal 9,7 sekund na tretjem mestu.

Sijajno pa se je razpletla ženska tekma na 10 km razdalji s skupinskim štartom. Anamarija Lampič je odtekla eno najboljših razdalj v karieri in zasedla 7. mesto. Sijajna je bila predvsem v zaključku preizkušnje, ko je pridobivala mesto za mestom in je s 46 sekundami zaostanka torej končala na 7. mestu. Zmagala je pričakovano Therese Johaug pred Švedinjo Ebbo Andersson, ki je zaostala 6,5 sekund, tretja je bila še ena Norvežanka Heidi Weng s 23,8 sekundami zaostanka.

“Proga je bila težka, sploh zaradi pogojev. Pihal je veter, vmes je tudi deževalo in malo snežilo. Naši serviserji so to odlično izpeljali, imela sem vrhunske smuči, mislim, da sem pokazala, da tudi v takih pogojih lahko in sem zelo vesela. Dokazala sem, da tudi v prosti tehniki lahko tekmujem, to je še večja motivacija za naprej. Vem, da imam še veliko rezerv in komaj čakam naslednje tekme! Za naprej se bom vseeno bolj osredotočila na šprinte, tudi razdaljo pa bi rada odtekla dobro in turnejo, ki prihaja zaključila čim višje,” je po rezultatu kariere na razdalji povedala Lampičeva.

Svetovni pokal se bo z novo periodo nadaljeval prihodnji teden v Östersundu, kjer bosta na sporedu tekmi na razdalji. To bo tudi začetek nove švedsko-norveške turneje, ki se bo končala 23. februarja v Trondheimu.

Vir: Smučarska zveza Slovenije