Lampičeva pridno zbirala točke

Zadnjo, tretjo tekmo svetovnega pokala v finski Ruki, zasledovanje v prostem koraku, je Anamarija Lampič končala na 21. mestu in tako uspešno sklenila konec tedna na Finskem.


Sklepno dejanje tridnevnega uvoda v sezono je v Ruki prineslo zasledovanje v prosti tehniki na 10 kilometrski razdalji. Edina naša predstavnica, Anamarija Lampič, je po petkovem šprintu in včerajšnji tekmi na razdalji v klasičnem koraku zasedala sijajno 9. mesto z minuto in 2 sekundama zaostanka za vodilno Therese Johaug, ter denimo le dobre pol minute za tretjeuvrščeno Kristo Parmakoski.

Prvi krog po željah Slovenke

Lampičeva je preizkušnjo v pravem mrazu začela odločno, v družbi Američank Rosie Brennan in Jessice Diggins, po prvem krogu pri 2,5 kilometrih pa je zasedala 14. mesto v družbi šestih tekmovalk, 15. Japonka Masako Išida je zaostajala za 13 sekund. Žal je nato naša tekmovalka začela izgubljati stik s prvo petnajsterico. Na polovici proge je tekla na 21. mestu, sicer še v večji skupini tekmovalk, ki so bile razvrščene od 14. do 23. mesta, na vrhu pa je Johaugova imela že skoraj minuto naskoka pred najbližjo zasledovalko.

Pri merjenju na 6,1 km je izgubila stik s prvo dvajseterico, na 21. mestu je za dvajseto uvrščeno Tereso Stadlober zaostajala za devet sekund. V zadnji krog je Lampičeva odtekla na 23. mestu, v družbi Eline Rönnlund in Eveline Settlin iz Švedske, trojica pa je imela 15 sekund prednosti pred zasledovalkami. Slab poldrugi kilometer pred ciljem je še vedno tekla v družbi Švedinj z varno prednostjo pred zasledovalkami in prevelikim zaostankom za tekmovalkami pred njo. Na ciljni ravnini je Lampičeva ugnala Rönnlundova in se tako veselila končnega 21. mesta. 

Začetek sezone boljši kot v preteklih letih

“Bilo je ekstremno mrzlo, veter je dodal še dodaten minus. Vse smo bile zavite v bunde do sekunde pred samim štartom. Prva dva kroga sem najbolj trpela, v tretjem krogu me je ujela ena skupina, enostavno jih nisem mogla držati, čeprav sem vedela, da moram biti zraven, a ni šlo. Zadnji krog je bil najboljši od vseh. Sem zadovoljna z nekaterimi deli, a bo potrebno še delati na prosti tehniki. Petek in sobota sta bila odlična dneva, nedelja malo manj, a še vseeno sem res zadovoljna, da sem začela sezono tako kot sem si nekaj let le želela,” je sklenila Lampičeva, ki je sicer imela  35. čas med vsemi, če bi gledali le čase nedeljske preizkušnje.

Novo suvereno zmago je vpisala Johaugova, ki je za debelo minuto ugnala rojakinji Heidi Weng, ki se je na drugo mesto prebila z 10. in Astrid U. Jacobsen, zaostanek je znašal dobro minuto in 10 sekund.

Že včeraj je zaradi slabega počutja na 15 km razdalji v klasični tehniki odstopil naš edini preostali predstavnik v moški konkurenci, Janez Lampič.

Trener Nejc Brodar zadovoljen

Po prvem tekmovalnem vikendu v novi sezoni je glavni trener Nejc Brodar najprej potegnil črto pod današnjim zasledovanjem: “Ana morda že na pogled danes ni delovala tako sveže, kar je glede na to, da je to tretja tekma v treh dneh razumljivo. Cilj je bil izpolnjen, škoda morda le uvrstitve med najboljših dvajset, a vseeno moramo biti s celotnim vikendom zadovoljni. Šprint je naša paradna disciplina, dve dekleti sta bili med deset, v točkah je bil tudi Janez. Škoda za bolezen Miha, verjamem da bi bil tudi med najboljših 30. Vemo, da je Ana naša najmočnejša na razdaljah, fantje pa bodo morali še nekaj kilometrov preteči, da bodo prišli na želeni nivo. Z dobrim delom čez poletje in tudi v naprej pa se nam rezultati lahko le izboljšujejo.”

Sledi petdnevni trening

Glavni trener je nato usmeril pogled še naprej: “Tekmovalci jutri potujejo proti domu, servisna in spremljevalna ekipa pa danes. Konec tedna imam v načrtu petdnevni trening v italijanskem Livignu, potem pa se bomo od tam preselili neposredno na naslednjo postajo svetovnega pokala v Davosu, torej bomo Lillehammer prihodnji teden izpustili. Dokončna ekipa za Davos bo znana po prvih tekmah evropskega pokala na Pokljuki prihodnji konec tedna. Zagotovo bodo v Davosu tekmovali tisti, ki so bili v Ruki, računam še na Alenko Čebašek in Vesno Fabjan in morda kakšnega mladega tekmovalca.”

Nadaljevanje na Norveškem

Svetovni pokal se bo torej nadaljeval prihodnji konec tedna v Lillehammerju, kjer pa naše ekipe ne bo, saj sta na sporedu skiatlon in štafetna preizkušnja. Znova bodo naši zraven čez dva tedna na sprinterskem koncu tedna v Davosu, nato pa že sledita predbožični preizkušnji v Planici 21. in 22. decembra.

Vir: Smučarska zveza Slovenije