Lampičeva jezna na mlado Norvežanko: “Vse mi je uničila!”

Planota nad Drammnom je včeraj gostila 11. šprint letošnje sezone svetovnega pokala. Še sedmič je v finalu tekla Anamarija Lampič, ki pa je v finalu pred ciljno ravnino žal padla in osvojila šesto mesto.


V kvalifikacijah sta sijajno nastopili Katja Višnar in Anamarija Lampič, ki sta imeli prvi in tretji čas, žal je bila Vesna Fabjan tako kot Miha Šimenc in Janez Lampič prepočasna za izločilne boja šprinta v prosti tehniki. Kot prva je od naše dvojice v izločilnih bojih nastopila Lampičeva, v tretji četrtfinalni skupini ob Norvežankah Mathilde Myhrvold, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Martine Engebretsen ter Finki Kristi Parmakoski in Švedinji Linn Sömskar. Lampičeva je s štarta krenila za Myhrvoldovo, s katero sta imeli hitro nekaj metrov prednosti pred konkurenco. Na zadnjem vzponu in ovinku je Lampičeva skočila naprej in se zelo zanesljivo pripeljala v cilj na prvem mestu pred Myhrvoldovo.

Višnarjeva je tekla v četrti četrtfinalni skupini ob Maji Dahlqvist, Kristine Stavaas Skistad, Anne Kyllonen, Nataliji Neprjajevi in Lauri Gimmler. Višnarjeva ni začela dobro, tekmovalke so jo zaprle, a je brez večjih težav držala ritem, ki ga je narekovala Skistadova Na zadnjem vzponu je bila tretja, tako je tudi zavila proti spustu, na ciljni ravnini pa sta bili Skistadova in Dahlqvistova premočni, žal pa se Višnarjevi v polfinale ni uspelo prebiti niti po času.

Polfinalni boj je Lampičevi prinesel Švicarki Nadine Fähndrich in Laurien van der Graaff, Norvežanki Ane Appelkvist Stenseth in Tiril Udnes Weng ter Švedinjo Sundlingovo. Lampičeva je tokrat začela na tretjem mestu, tam je bila tudi pred ciljno ravnino, ko pa je prikazala sijajen šprint in je zaostala le za Fändrichovo, prehitela pa je Sundlingovo na tretjem mestu, sedmi letošnji nastop v finalu je bil tako potrjen!

Nespretna Norvežanka odnesla boj za zmago

Veliki finale je prinesel obračun treh Švedinj, Linn Svahn, Sundlingove in Dahlqvistove, Norvežanke Skistadove, Švicarke Fähndrichove in naše Lampičeve. Tudi tretjič danes je Lampičeva štartala malce slabše, na koncu štartne ravnine je bila peta, povedla je znova Skistadova. Na prvem vzponu je naša tekmovalka že skočila na tretje mesto za Svahnovo, hitro je naprej skočila potem Švicarka Fähndrichova. Dobre smuči so Lampičevo pred zadnjim vzponom pripeljale na drugo mesto, ob bok Norvežanki, žal je nato prišlo do manjšega zapleta, nespretna Skistadova se je kar ustavila, in Lampičeva je padla na peto mesto, nato pa je žal še padla na zadnjem ovinku pred ciljno ravnino in zadovoljiti se je morala s šestim mestom.

Zmagala je Sundlingova pred Fändrichovo in Svahnovo, ki je tako še povečala prednost v skupnem seštevku šprinterskega seštevka pred Lampičevo. Slednja je padla na skupno tretje mesto, v tesnem boju sta pred njo Svahnova in današnja zmagovalka in junakinja Planice, Jonna Sundling. Višnarjeva je osvojila končno 13. mesto, kar je njena tretja najboljša uvrstitev v tej sezoni.

Jezna Lampičeva najprej na Holmenkollen

“V kvalifikacijah sem se res potrudila, šla sem svoj tempo in res mi je dobro uspelo. Nato je bilo iz teka v tek bolje, tako kot po navadi. V finalu na začetku ni kazalo tako dobro, a sem se uspela dobro rešiti, bila na drugem položaju. Mlada Norvežanka mi je žal danes vse uničila, ne vem kako bi temu rekla, ne zna teči. Uničila mi je celo taktiko, zaprla me je, izgubila sem hitrost in ostale so šle mimo. Na koncu sem še sama padla zaradi nje. Razočarana sem,” je bila slikovita naša najboljša v teku na smučeh po današnji tekmi, hitro pa se je ozrla tudi k premiernemu nastopu na Holmenkollnu čez tri dni, ko bo tekla na 30 km razdalji: “Tja grem za trening, da vidim, kakšno je vzdušje. Tam je zelo težka proga. Šla bom sproščeno, kar bo, bo. To je tudi zadnja priprava pred Kanado in Ameriko in upam, da stisnem še zadnje atome moči.”

Kanadsko-ameriška turneja bo zelo pomembna v boju za rdečo majico najboljše šprinterke, na treh tekmah bodo namreč podelili še 350 točk. “Že vseskozi govorim, da se bom borila do konca. Ostali so še trije šprinti. Ne želim izpustiti nobene priložnosti več, želim si finala na vsaki tekmi!”

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna s 30 in 50 km preizkušnjo v Oslu, nato pa se bo karavana preselila na zaključek svetovnega pokala onstran Atlantika, kjer bodo na sporedu še trije šprinti.