Lampičeva in Flisar tik za deseterico

V težkih razmerah na zelo kratki progi v Montafonu je Filip Flisar še na tretji tekmi letošnje sezone v smučarskem krosu svoje nastope zaključil v četrtfinalu. Na drugem letošnjem šprintu za točke svetovnega pokala v smučarskih tekih je bila naša najboljša Anamarija Lampič, ki je še drugič tekla v polfinalu, prvih točk se veseli Miha Šimenc.


Tudi v Montafonu se Filipu Flisarju ni izšlo vse po željah. Znova je v osmini finala pokazal zelo dobro pripravljenost in slavil v svoji skupini. V četrtfinalu pa se je ponovila zgodba iz Val Thorensa, Flisar je malenkost zaspal na startu, nato pa na kratki progi ni mogel prehiteti svojih nasprotnikov. V četrtfinalu je tako zasedel 4. mesto v svoji skupini, naprej pa sta se uvrstila Florian Wilmsmann iz Nemčije in Adam Kappacher iz Avstrije. Flisar je tako na koncu zabeležil 14. mesto.

Ni šlo preko četrtfinala

“Osmina finala zopet zelo dobro, potem pa ponovno četrtfinale… Ponovno malenkost slabši start in do konca nisem mogel več prehiteti nikogar. Vmes me je še Kappacher zaprl in porinil v vrata, tako da ni šlo mimo. Tudi drugače pa je bilo danes vse skupaj zelo slabo. Padal je sneg, proga je bila dolga le 35 sekund in vse skupaj je zgledalo kot da smo eni šolarji in ni bilo podobno pravemu smučarskemu krosu,” je bil razočaran Flisar, ki se zaveda, da je sposoben doseči več.

“Padal je sneg, proga je bila dolga le 35 sekund in vse skupaj je zgledalo kot da smo eni šolarji,” je pojasnil Filip Flisar.

Prvič v sezoni je zmagal Švicar Ryan Regez, ki je v finalu premagal dva Kanadčana. Drugi je bil Kristofor Mahler, tretji pa Brady Leman.

Dvojica v izločilnih bojih

Skozi kvalifikacije drugega šprinta letošnje sezone, v Davosu so se tekmovalci pomerili v prosti tehniki, sta se prebila Anamarija Lampič in Miha Šimenc, medtem ko so Katja Višnar, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek žal obstali v kvalifikacijah. Lampičeva je v četrtfinalu tekla v zadnji, peti četrtfinalni skupini in se ob Švedinji Linn Svahn, ki je v kvalifikacijah končala mesto pred Lampičevo, ki je bila 15., prebila v polfinale, podobno kot v Ruki. Šimenc je tekel v tretji skupini, v izenačenem boju pa mu žal ni uspel preboj v polfinale. Na petem mestu je zaostal za Francozom Richardom Jouvejem, Švedom Johanom Häggströmom, Fincem Ristomattijem Hakolo in Švicarjem Jovianom Hedigerjem.

Zaradi padca brez finala

V polfinalu je Lampičeva tekla ob treh Švedinjah, Jonni Sundling, Maji Dahlqvist in Svahnovi ter Norvežanji Anne Kjersti Kalvaa in Finki Kristi Parmakosti. Lampičeva je zaradi padca pred samim ciljem zaostala preveč, čeprav je bila na vrhu zadnjega vzpona v dobrem položaju, da bi se uspela prebiti med finalistke, na koncu pa je ostala brez finala, na šestem mestu v svoji polfinalni skupini. 

“Kvalifikacije so bile za mene najtežje, nato pa je šlo bolje in bolje. Vedno bolje sem se počutila, imela sem taktiko biti v ozadju in napasti v drugem krogu. Lepo sem se vozila v ozadju, nato pa mi je v polfinalu Švedinja zapeljala čez obe smučki, obrnilo me je in imam kar malo bolečin v hrbtu. Mislim, da sem bila danes dovolj močna tudi za finale. Na ciljni ravnini sem bila res močna, ovinek sem dobro vzela z zunanje strani, ko pridobiš še več hitrosti, saj lahko delaš z nogo. Padci se žal zgodijo, ko pa padem, pa padem kar dobro,” je povzela Lampičeva, ki je zasedla končno 12. mesto.

Končne zmage se je razveselila prav Linn Svahn, ki je v finalu ugnala Caldwellovo in Norvežanko Fallo. V moškem finalu je po fotofinišu do nove zmage prišel Johannes Hösflot Kläbo pred Lucasom Chanavatom in rojakom Haavardom Solaasom Taugbölom.

Črto pod novim zanimivim dnevom je takole potegnil glavni trener Nejc Brodar, ki je kvalifikacije razdelil na dva dela: “Na eni strani sta Miha in Ana. Veseli me predvsem, da se je Miha po bolezni v Ruki vrnil, to mu bo koristilo tudi za samozavest pred domačim nastopom. Ano in Miha lahko ocenim s pozitivno oceno. Katji je res zmanjkala malenkost za uvrstitev med trideset. Naj ne zveni kot izgovor, a pri Katji je bil veter res zelo močan, tako da je bil tudi to zelo pomemben faktor pri njenem nastopu.”

Cilj je Planica

“V zadnjih desetih dneh smo imeli višinske priprave v Livignu. Vem, da tekmovalci zato sem niso prišli najbolj spočiti, velik cilj nam ostaja domača tekma naslednji konec tedna v Planici. Ana dokazuje, da se z leti razvija v vsestransko tekmovalko in bo na vsaki tekmi nanjo potrebno računati. Škoda padca, a šprint je šprint. Čez teden dni je nova tekma. Dokazala je, da je močna, da lahko napade tudi iz slabše pozicije. Miha je lani dokazal, da je lahko zraven, letos pa dokazuje, da je enakovreden najboljšim. Z malenkost sreče, ali boljše izpeljanim zadnjim zavojem bi bil morda med prvo dvanajsterico in potem bi bil rezultat veliko boljši, kot pa je,” je dodal Brodar. Šimenc je končal na 23. mestu.

Jutri je na sporedu še tekma na razdalji, za Slovenijo bodo štartali Lampičeva, Čebaškova in najverjetneje tudi Šimenc.

Vir: Smučarska zveza Slovenije