Lampič: Sem zelo zadovoljna

Na prvi preizkušnji letošnjega Tour de Skija je Anamarija Lampič prikazala eno najboljših predstav v karieri na razdalji. V Lenzerheideju je na 11 km razdalji v prosti tehniki za zmagovalko zaostala manj kot minuto.


Švica gostila Tour de Ski

14. izvedba tekaške turneje imenovane Tour de Ski se je začela s skupinskim štartom na razdalji v švicarskem Lenzerheideju. Dekleta so se pometila v prosti tehniki na 10 km razdalji, fantje pa na 15 km razdalji. Na štartu letošnjega Tour de Skija smo imeli štiri slovenske predstavnike, največ upov pa polagamo na Anamarijo Lampič. Slednja je današnjo preizkušnjo začela dobro, denimo po 2,6 km je tekla na 21. mestu v večji skupini tekmovalk, s trinajstimi sekundami zaostanka za vodilno Norvežanko Therese Johaug.

Na dobro polovici proge, na 5,6 km je bila Lampičeva na 22. mestu, za Norvežanko na vrhu je zaostajala za dobre pol minute. Slab kilometer in pol pred ciljem je Lampičeva še vedno tekla zelo dobro, na 15. mestu z zaostankom 44 sekund za vodilno Johaugovo, ki je imela slabih 20 sekund naskoka pred zasledovalkami. V cilju, preizkušnja je bila dolga 11 km, je izjemna Norvežanka imela 12 sekund prednosti pred rojakinjo Heid Weng, Lampičeva pa je odličen prvi nastop končala za drugo večjo skupino tekmovalk na 17. mestu z zaostankom 50 sekund za zmagovalko.

“Sem zelo zadovoljna. V zadnjem krogu je bila pred mano skupinica tekmovalk, ki sem jo ujela, a je na žalost nisem mogla prehiteti, a tako pač je. Tekem bo še veliko in bo še čas za to. Proga mi je ustrezala in rezultat je tukaj. V zadnjem krogu sem ujela skupinico, porabila sem precej energijo, upala sem, da se bom na spustu malo odpočila in da bom v drugi polovici kroga držala njihov tempo in napadala. Ni mi uspelo, v zaključku sem imela čisto trde noge, dve tekmovalki sta me še prehiteli, sicer pa bi bila 15.,” je razmišljala Lampičeva, ki se od četrtka znova ubada z bolečinami v hrbtu, potem ko so masaže že oblažile bolečino, a le te so ob prihodu v Švico znova postale intenzivnejše.

Preostale tri naše pričakovano niso bile med najhitrejšimi. Mlada Anita Klemenčič je zasedla 65. mesto z zaostankom dobrih treh minut in pol, tik za njo je bila Katja Višnar, nedolgo za njima pa je v cilj na 71. mestu pritekla še izkušena Vesna Fabjan.

Na moški preizkušnji je Rus Sergej Ustjugov za 4 sekunde prehitel lanskega zmagovalca, Norvežana Johannesa Hösflota Kläba, tretji je bil še en Rus, Aleksander Bolšunov. Edini Slovenec, Miha Šimencje končal na 79. mestu z zaostankom dobrih treh minut za zmagovalcem.

Danes bo na sporedu šprint v prosti tehniki.

vir: szs.si