Kvalifikacije opravljene z odliko

Karavana najboljših smučarjev skakalcev se je iz Garmisch-Partenkirchna preselila v Avstrijo, natančneje v Innsbruck, kjer bo jutri na sporedu tretja tekma novoletne turneje. V kvalifikacijah na Bergislu so naši skakalci danes skakali odlično.


Najboljši je bil Timi Zajc, ki je s 126 metri in 129,5 točkami imel 7. oceno. “Skoki so zdaj že podobni tistim pravim. Ni ravno prednost, če si nosilec, za dobro uvrstitev moraš narediti dober skok. Če bi se zgodilo kaj slabšega, je dobro, če imaš lažjega nasprotnika, a moraš razmišljati bolj pozitivno in gledati, da boš jutri čim višje,” je povedal Zajc.  Domen Prevc je s 124 metri in 126,8 točkami imel 11. med kvalifikanti. “Pozna se veliko treninga tu v poletnem času, tudi pri ostalih se vidi neka konstanta, ki je na prejšnjih dveh skakalnicah ni bilo. Nadejam se predvsem dobrega rezultata jutri,” je povedal najmlajši Prevc po današnjem dnevu na skakalnici.

Nedaleč za njim je bil z enako daljavo in 123,6 točkami Peter Prevc na 16. mestu. “Skoki so bili danes lepi, a s kvalifikacijsko uvrstitvijo nisem zadovoljen. Sposoben sem skočiti precej višje, zato od veselja ne morem vriskati. Moram narediti dober skok, boljši kot je, manj veter vpliva,” je povedal najizkušenejši Prevc. Anže Lanišek je pristal pri 118.5 metrih, s 113,3 točkami pa je zasedel 30. mesto. “Sploh ne vem, kakšne so bile razmere, le po dodatku točk to vidim. So pa pred mano imeli še veliko slabše razmere, s tem se sploh ne obremenjujem. Moj skok je bil za nič in to je vse, kar lahko povem,” je bil jezen Domžalčan. Debitant na letošnji turneji, Cene Prevc, je s 117 metri in 111,1 točkami na tekmo skočil s 34. mestom, zanesljiv je bil znova tudi Rok Justin s 117 metri in 110,5 točkami na 37. mestu.

Kvalifikacije je s 131.5 metri in 138,9 točkami dobil Norvežan Marius Lindvik pred domačinom Stefanom Kraftom, ki je skočil 132.5 metrov, zbral pa je 136,8 točk, tretji je bil Nemec Karl Geiger s 131.5 metri in 134,9 točkami, enak zbir je imel tudi Avstrijec Philipp Aschenwald, ki je pristal pri 131 metrih.

Takole je razmišljal Gorazd Bertoncelj, glavni trener naše reprezentance: “Želje so seveda večje, kot le uvrsittev šesterice na tekmo. Res je, da so se vsi na tekmo uvrstili zelo suvereno. Timi je skočil odlično v dokaj težkih vetrovnih pogojih, Domen tudi zelo dobro, Peter in Anže sta naredila očitno napako na odskočni mizi in je bilo manj kot na treningu, Cene in Rok pa sta bila tudi solidna.”

V prvi seriji bo kot prvi od naših nastopil Lanišek, ki bo izzval Švicarja Simona Ammanna, Cene Prevc bo izzval Norvežana Roberta Johanssona, Peter Prevc bo izzvan s strani Naokija Nakamure, Rok Justin bo izzval Daikija Ita, Domna Prevca čaka Gregor Deschwanden, Timija Zajca pa Dominik Peter.

Na treningu Peter najboljši, Timi pa najdaljši

Že trening pred kvalifikacijami je nakazal dobro formo naših. V prvi seriji je bil s 125 metri najboljši Peter Prevc, Zajc pa je bil s 132 metri nadaljši, a to je pomenilo 4. oceno serije. S 122 metri je Peter Prevc imel 10. oceno druge serije, v kateri je bil s 129 metri najboljši zmagovalec Garmischa, Norvežan Lindvik, Zajc pa je s 124 metri imel 14. oceno.

Tekma na Bargislu se bo jutri začela ob 14. uri.

vir: szs.si