Križnarjeva najboljša Slovenka

Najboljše smučarke skakalke so se pomerile na 8. tekmi svetovnega pokala, prvi v romunskem Rašnovu. Na srednji skakalnici je bila najboljša Slovenka Nika Križnar.


Po odličnem dosežku v poskusni seriji, ko je Ema Klinec imela tretjo oceno, so bili visoki tudi apetiti za samo tekmo. Žal se ni izšlo povsem po željah. Z 88.5 metri in 113,2 točkami je bila najboljša naša Nika Križnar na 7. mestu, Klinčeva je skočila 84.5 metrov in je s 105,4 točkami zasedala 18. mesto. Najbolj zadovoljna po včerajšnjih zelo dobrih predstavah na treningu ni bila niti Špela Rogelj, ki je s 83.5 metri in 97,6 točkami zasedala 22. mesto. V vetrovni prvi seriji je točke z 81.5 metri in 89,5 točkami na 30. mestu ujela še Katra Komar.

V vodstvu sta bili Nemki Katharina Althaus s 93 metri in 122,5 točkami pred Juliane Seyfahrt, ki je pristala pi 97.5 metrih, zbrala pa je 121,0 točk, tretja je bila Avstrijka Eva Pinkelnig z 90 metri in 119,9 točkami.

V finalni seriji je Komarjeva skočila 81 metrov, skupno 178,8 točk pa je bilo dovolj za 29. mesto. Rogljeva je skočila precej bolje, 90.5 metrov, 207,5 točk pa jo je dvignilo do končnega 17. mesta. Tudi Klinčeva je skočila v finalu dlje, 89 metrov, z 212,9 točkami pa je končala na 15. mestu. “Danes sem se naučila, da noben trening skok, poskusna serija ali kvalifikacije ne štejejo. Tam sem bila zraven, na tekmi pač ne. Občutki so dobri, veliko skokov sem naredila lepih. Še vedno si zaupam in verjamem, da bo jutri bolje,” je pokomentirala Klinčeva. Napad na višja mesta se žal ni izšel Križnarjevi, ki je z 88.5 metri in 222,5 točkami padla na končno deveto mesto, kar je kljub temu nov lep dosežek, še tretjič v tej sezoni je končala med prvo deseterico.

“Prvi skok je bil malce “na prstih”, zadnjica je bila malce visoko, a kljub temu je bil to soliden skok. V finalnem skoku sem želela preveč, popravljala sem počep in na žalost se ni izšlo dobro. Rezultat je lep, med deseterico, tam, kamor trenutno spadam. Nekaj pa bo potrebno narediti za še boljši rezultat. Pred nami je še precej tekem, tako da to še lahko popravim,” ni bila preveč zadovoljna Križnarjeva po današnji preizkušnji.

Vrh so v finalu znova uspešno napadle Avstrijke, ki so slavile že šesto zaporedno zmago. S petega mesta se je z 99 metri čisto na vrh z 247,6 točkami povzpela Chiara  Hölzl, kar je njena druga zmaga v karieri. Althausova je s 94 metri in 245,7 točkami končala na drugem mestu, tretja je bila Pinkelnigova s 93.5 metri in 240,8 točkami.

“Videti je bilo, da nam tukajšnja skakalnica zelo dobro ustreza. Na vseh treningih, v poskusni seriji in v kvalifikacijah smo imeli vsaj tri tekmovalke v prvi petnajsterici in zato smo pričakovali boljše rezultate. Na treningu so tekmovalke posegle po zelo visokih mestih in zato smo bili v zelo velikem pričakovanju. Žal se nam ni izteklo kot bi si želelo. Tekma je bila malce bolj turbulentna, imeli smo nekaj smole, a skoki niso bili tako sproščeni kot na treningih. To na koncu seveda nekaj pomeni, to so slabši rezultati. Nika Križnar je sicer stabilno v deseterici, Ema Klinec je danes odskakala slabo, kljub temu, da je kazalo zelo dobro. Špela Rogelj je bila med dvajset, Katra Komar pa na 29. mestu. Moramo dalje in upamo, da jutri pokažemo znanje, ki ga kažemo na treningu, tudi na tekmovanju,” je povzel glavni trener naših, Zoran Zupančič.

Jutri bo v Rašnovu na sporedu še ena tekma svetovnega pokala. V skupnem seštevku je prvič v vodstvu Hölzlova, točko zaostaja Pinkelnigova, Lundbyjeva je padla na tretje mesto, Klinčeva ostaja sedma, Križnarjeva pa je napredovala na 9. mesto.