Kranjec zaslužen, da reprezentanca ni ostala brez stopničk in bencina

Dan po velikem uspehu na prvem veleslalomu nove sezone v Soeldnu je slovenski as Žan Kranjec v domovini podoživel občutke ob osvojitvi tretjega mesta. Oceno slovenskih nastopov na prvi postojanki svetovnega pokala je podal tudi glavni trener Klemen Bergant.


Pričakovano dobre volje je Žan Kranjec stopil pred predstavnike sedme sile v ponedeljek zgodaj popoldne v prestolnici. Za 26-letnika iz Bukovice pri Vodicah se je uvodni nastop v sezoni 2019/20 izšel v skladu z željami, saj je moral priznati premoč zgolj Francozoma Alexisu Pinturaultu in Mathieu Faivreju.

“Vsako sezono se naučim nekaj novega”

“Zagotovo sem vsako leto bolj izkušen in se vsako sezono naučim nekaj novega. Vem, kakšno smučanje moram prikazati za dober rezultat. Oba nastopa sta mi dobro uspela. Seveda so vedno možne tudi izboljšave. Ob začetku poletnih priprav še nisem imel te tekme stalno v glavi. V zadnjem mesecu dni pa je seveda fokus na tej premieri in se skušaš maksimalno pripraviti. Prva tekma je vedno nekaj posebnega, saj se o njej govori že veliko prej,” je razkril Kranjec.

"Oba nastopa sta mi dobro uspela. Seveda so vedno možne tudi izboljšave," meni Žan Kranjec (foto: Simon Maljevac)
“Oba nastopa sta mi dobro uspela. Seveda so vedno možne tudi izboljšave,” meni Žan Kranjec (foto: Simon Maljevac)

“Določen pritisk je obstajal, a sem v prejšnjih sezonah pred prvo tekmo občutil večji pritisk. Pred prvo tekmo vedno obstaja dodaten pritisk, saj razmišljaš o sebi in konkurenci. V Soeldnu sem se osredotočil zgolj nase in na svoje smučanje, kar je prineslo odličen rezultat,” je recept za uspeh razkril slovenski velemojster.

Kranjec bo tudi slalom vzel zelo resno

“Pred leti je bilo težje najti motivacijo v slalomu, saj sem nastopal z visoko številko. Slalom sem kljub temu treniral in se udeleževal tekem. Vztrajal sem in lani sem naredil velik korak naprej. Na tekmah sem se skušal odsmučati brez večjih pričakovanj in z dobrimi rezultati prišel do boljše številke. Slalom bom letos vzel zelo resno,” je pojasnil Kranjec.

V moški smučarji je vse zelo “na knap”

Glavni trener moške reprezentance Klemen Bergant je bil po povratku z ledenika Rettenbach zadovoljen s Kranjčevim dosežkom, manj zadovoljstva pa je bilo ob 48. mestu Štefana Hadalina: “Razlike so bile izredno majhne. V moški smučariji je vse zelo “na knap”. O številkah nerad govorim. Na koncu dneva sem zadovoljen, če se oba fanta odpeljeta tako kot sta sposobna. Veliko je odvisno tudi od konkurence. Vsako leto posegata višje. Tudi Marcel Hirscher ni zmagal vsake tekme. Skušamo se osredotočiti zgolj na izvedbo na tekmi. Žanu bo na naslednjih tekmah lažje štartati, tudi v slalomu. Tako Hadalin kot Kranjec imata svoje adute v slalomu.”

Žan Kranjec in Klemen Bergant sta bila zadovoljna z izkupičkom v Soeldnu (foto: Simon Maljevac)
Žan Kranjec in Klemen Bergant sta bila zadovoljna z izkupičkom v Soeldnu (foto: Simon Maljevac)

Bergant verjel v Kranjca

Bergant je pojasnil tudi, da Kranjčev uspeh ni naključen: “Že pred leti, ko je Žan zmagal skupni seštevek evropskega pokala, sem verjel, da lahko poseže tako visoko. Na začetku je bilo najtežje, da tudi tekmovalci začnejo verjeti v uspeh. Velikost ekipe ni garancija za uspeh. “

Kranjec segel v denarnico

“Želimo si zgolj, da bi lahko pozimi trenirali v domovini in se ne bi bilo treba skozi celotno leto voziti na treninge v tujino,” si je zaželel slovenski trener, ki je za konec druženja z novinarji razkril, da je Kranjec sinoči rešil zagato. Na nobeni bencinski črpalki v Italiji namreč ni bilo mogoče plačati z bančno kartico, slovenski reprezentant pa je delček finančne nagrade iz Soeldna prispeval za bencin.