KRANJEC: “Verjel sem vase in to tudi pokazal. Nato je prišla zmaga”

19. december je dan ko je Žan Kranjce beležil prvo zmago svetovnega pokala alpskih smučarjev. Po sanjskem tednu zgodovinskega dosežka v Saalbachu in enajstem mestu v slalomu v Madonni di Campiglio Kranjec sedaj priznava, da je bolj samozavesten, kar pa kaže predvsem na snežnih površinah. 


26-letni Bukovčan se je na četrtem veleslalomu sezone zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. “No pa je le prišel čas, ko boste nehali šteti leta od zadnje zmage” pove navdušen Kranjčev trener Klemen Bergant. Namreč zmaga v Saalbachu ni le zmaga za mladega smučarja, temveč je prva moška veleslalomska zmaga za samostojno slovenijo po podvigu Borisa Strela iz leta 1981 in šele druga slovenska v bazični disciplini alpskega smučanja.

 

V prvi vrsti je pomembno dobro smučanje, potem pa glava naredi svoje. Sigurno sem si želel že kakšno tekmo prej kakšen takšen res dober rezultat, da bi mi bilo lažje naprej na naslednjih tekmah. Sem verjel vase, na zadnjem veleslalomu sem to tudi pokazal, dve dobri vožnji in končno sem res naredil tisto, kar znam in potem je prišla zmaga,” je na današnji novinarski konferenci povedal Žan Kranjec.

Misel, da bi lahko posegel po najvišjih mestih, se mu je pletla po glavi že v minuli sezoni: “Že lani sem verjel, da sem med najboljšimi. Vedno sem bil blizu, osvojil sem stopničke, nikoli pa mi ni uspel ta res največji met, torej zmaga. Kljub temu, da sezone nisem začel optimalno, sem verjel, da zmorem, saj sem v pripravljalnem obdobju zelo dobro smučal. Na srečo je moja vztrajnost obrodila sadove.

Nova sezona, novi izzivi

Mineva že 73 let od kolajne na svetovnem prvenstvu, kjer edini dobitnik ostaja Strel, ki se je leta 1982 v Schladmingu veselil brona. Le eno veleslalomsko kolajno ima Slovenija tudi na olimpijskih igrah, ki jo je leta 1984 v Sarajevu osvojil Jure Franko. Tudi Kranjec priznava, da so apetiti z vsakim uspehom večji. Letos je v Pjongčangu dosegel četrto mesto, pred Aarejem 2019 pa razmišlja o najvišjih mestih.

Ravno na isti dan pred 18 leti sta zmago slavila tudi Matjaž Vrhovnik in Špela Pretnar, ki sta kot prva slovenska smučarja zmagala na tekmah svetovnega pokala. 19. decembra sta ta dosežek ponovila Kranjec in Ilka. In čeprav pri nobenemu ni šlo brez napak Kranjec pravi, da so na tekmah vedno rezerve,:” Nemogoče je narediti tekmo optimalno. Težji pogoji, ko so, težje je narediti optimalno tekmo. Tudi Saalbach ni bila optimalna tekma. Edino, kar sem res naredil optimalno, je bil moj pristop v drugem teku, a so se tudi meni dogajale napake. Tehnično, fizično, psihološko sem na zelo visoki ravni, ampak vedno so rezerve. Bom delal v tej smeri, da grem vedno višje”.

Kaj pa Kranjska Gora?

“Stopničke na domači tekmi so velika želja. Če bi moral izbirati med uspehom na katerem koli drugem prizorišču in Kranjsko Goro, bi seveda izbral zadnjo. Tam želim vrhunsko ‘dirkati’. Tudi pred domačimi navijači želim pokazati, kaj znam. Me pa do vitranškega nastopa čaka še kar nekaj pomembnih nastopov” pravi Kranjec. Domači smučarji na stopničke namreč čakajo že 17 let.

Veleslalom torej ostaja Kranjčeva disciplina po prvencu v paradni disciplini pa je prišel tudi do slalomskega rezultata kariere. V kultni Madonni di Campiglio je bil s številko 77 kar enajsti, kar je bila šele druga uvrstitev med dobitnike točk. Verjame, da ne zadnja, čeprav bi za še občutno boljšo štartno številko potreboval še en vrhunski rezultat.

Gleda v prihodnost, misli sedanjost

“Vsak dan pomislim na zadnje uspehe. Lepi dnevi, ni kaj. Življenje je lepše,” poudarja Kranjec in dodaja: “Ker sem vedel, da sem dobro pripravljen, sem na podoben uspeh upal že na prvih tekmah. A ostal sem zbran. Vztrajnost je obrodila sadove. V Saalbachu mi je vendarle uspelo, čeprav tudi tam vožnji še zdaleč nista bili popolni. Sem bil pa taktično, fizično in tehnično na visoki ravni”.

Z odličnim mescem dosežkov pa ga čaka nekaj prazničnega predaha, 26. pa se odpravlja v Zagreb na tri dnevni veleslalomski trening.