Kranjec: “Stvari se odvijajo v pravo smer!”

Žan Kranjec je na veleslalomu v švicarskem Adelbodnu drugič v karieri zmagal na tekmi za svetovni pokal. Na vrh se je prebil s šestega mesta po prvi vožnji. Drugo mesto je osvojil Hrvat Filip Zubčić, tretje pa sta si razdelila Francoz Victor Muffat – Jeandet in Norvežan Henrik Kristoffersen. Jutri bo v Švici še slalom, poleg današnjega slovenskega smučarskega junaka dneva, bo v slalomu visoko uvrstitev napadal tudi Štefan Hadalin.


Žan Kranjec jepo nekaj več kot letu dni (prvič je zmagal 19. decembra leta 2018 v avstrijskem Saalbachu) znova stopil na najvišjo stopničko. Po šestem mestu v prvem teku (progo je zakoličil naš trener Klemen Bergant) je v drugo sledil popoln napad. 27-letni smučar iz Bukovice pri Vodicah je storil kar nekaj napak, bil celo na robu odstopa, a se je, močan kot je, vedno spektakularno izvlekel in na koncu, z drugim časom drugega teka, zmagal.

Drugo mesto je osvojil Hrvat Filip Zubčić, ki je tako prvič v karieri stopil na zmagovalni oder (njegova druga najboljša uvrstitev je 7. mesto; veleslalom Alta Badia 2014). Za slovensko – hrvaško dvojico sta se na tretjem mestu zvrstila Francoz Victor Muffat – Jeandet in Norvežan Henrik Kristoffersen. Prvi se je na zmagovalni oder prebil z dvanajstega, drugi pa s sedmega mesta. Peti je bil Kristoffersenov rojak Aleksander Aamodt Kilde, šesti pa, v drugo najhitrejši, Avstrijec Roland Leitinger, ki je bil po prvi vožnji šele na sedemindvajsetem mestu.

˝Zaradi zmage sem, razumljivo, zelo zadovoljen in vesel. Občutki so čudoviti, izjemni. Tudi zato, ker gre za eno izmed veleslalomskih klasik. To dejstvo rezultatu zagotovo daje še dodatno težo,˝ nam je po tekmi povedal zmagovalec Žan Kranjec, ki pravi, da se na agresivnem snegu v prvi vožnji ni dobro znašel. ˝V drugo pa je bilo povsem drugače. Na snegu in smučeh sem se dobro počutil, napadel sem. Bilo je nekaj napak, ampak večji del proge sem smučal odlično, bilo je dovolj za zmago. Z dosedanjim delom sezone sem zadovoljen, stvari se odvijajo v pravo smer,˝ pravi Kranjec, ki pa v tem trenutku še nima časa za večje proslavljanje. ˝Dan je naporen in zelo natrpan, po zmagi je precej več obveznosti. Šele nekaj po 16. uri sem sli lahko privoščil kosilo ˝ še dodaja Kranjec. Kaj sledi pozno popoldan in zvečer? ˝Nekaj počitka, regeneracija, podelitev nagrad in večerja. Moram ostati osredotočen in miren, saj tudi jutri računam na dobro tekmo,˝pojasnjuje naš izredno miren in zrel šampion, ki ima zaenkrat v načrtu vse januarske slalome, hkrati pa se bo posvečal tudi veleslalomskemu treningu, saj si želi sezono pripeljati do konca v velikem slogu.

Mali kristalni globus? ˝Seveda si ga želim, tega ne skrivam, ampak ne prehitevam. Danes razmišljam o jutrišnji tekmi in tako naprej. Koraku sledi korak,… ˝ mirno in samozavestno zaključuje naš veleslalomski as.

˝Danes smo seveda zelo veseli. V drugi vožnji je Žan demonstriral vse svoje bogato znanje. Sicer je imel nekaj težav, naredil je tri napake, a ob popolnem napadu se je tudi tako izšlo za zmago, ˝je bil po tekmi s Kranjcem zelo zadovoljen trener Klemen Bergant, ki je hkrati poudaril, da je bila prva vožnja nekoliko specifična. ˝smučarji, ki so odprli tekmo so imeli težave s snežno podlago. Tudi Žan ni mogel smučati tako kot si je zamislil. V drugo pa se je s popolnim napadom vse poklopilo. Brez tega dandanes ne gre. Jutrišnji slalom? Proga je super pripravljena, oba naša asa sta v dobri formi, tako da upam na še en lep dan, ˝napoveduje naš trener.  

Žan Kranjec je za današnjo zmago prevzel tudi vodstvo v v veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala. Doslej je osvojil 270 točk, sedemnajst manj jih je zbral Kristoffersen, Francoz Alexis Pinturault (danes je bil deseti) na tretjem mestu pa ima 172 veleslalomskih točk. Naš letos najboljši smučar je v skupnem seštevku s 306 točkami na osmem mestu.

Jutri bo v Adelbodnu na sporedu še slalom, nato pa se moška karavana seli v Wengen, kjer bodo naslednji konec tedna na sporedu alpska kombinacija, smuk in slalom.

Vir: SZS