Kotnikova rešila slovensko čast

Gloria Kotnik je na zadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v tej sezoni znova deskala v finalu elitne šestnajsterice. Po zmagi nad Švicarko Julie Zogg v osmini finala, je v četrtfinalu morala premoč priznati Nemki Selini Jörg. Na koncu je osvojila osmo mesto. Tako kot včeraj je bila v Blue Mountainu najboljša Nemka Ramona Theresia Hofmeister, v moški konkurenci pa je zmagal Rus Dimitrij Loginov.  Žan Košir (23. mesto), Tim Mastnak (25. mesto) in Rok Marguč (38. mesto) so ostali izven finala.


Gloria Kotnik, ki je včeraj za las (4 stotinke) zgrešila finale, se je danes z dvema zanesljivima kvalifikacijskima vožnjama uvrstila v finalne, izločilne dvoboje šestnajsterice. Kot ˝enajsto nosilko˝ finala jo je v prvem krogu izločilnih dvobojev druge tekme v kanadskem Blue Mountainu čakala šesto postavljena Švicarka Julie Zogg. Zmagovalka treh letošnjih tekem (Banoje, Pinacavallo, Pyongchang) ni upravičila vloge favoritinje. Naša izkušena tridesetletna deskarka je bila 11 stotink hitrejša. Po Cortini in Pincavallu se je tako še tretjič uvrstila med najboljših osem.

V četrtfinalu jo je čakala aktualna olimpijska podprvakinja in svetovna prvakinja, Nemka Selina Jörg. Do prvega merjenja vmesnega časa sta s Kotnikovo deskali z ramo ob rami, nato pa je naši deskarki zmanjkalo energije, posledično je naredila nekaj napak, tako da je v naslednji krog napredovala Nemka. Slednja je bila na koncu tretja, v malem finalu je ugnala Avstrijko Sabino Schöffmann, ki je tako še drugič zapored ostala na nehvaležnem četrtem mestu. Zmagala je, še šestič letos, Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki je bila v velikem finalu boljša od Rusinje Sofije Nardišine.

˝Danes sem se na progi zelo dobro počutila. Tako v kvalifikacijah, kot v finalu. Z osmim mestom sem zadovoljna, čeprav  vem, da sem sposobna še precej več. Ampak, v tem trenutku je, zaradi zdravstvenih težav, to moj maksimum, ˝ nam je po tretjem najboljšem rezultatu v tej sezoni povedala Kotnikova. S predstavo varovanke pa je bil zadovoljen tudi trener Izidor Šušteršič˝Gloria je res dala vse od sebe. Z enajstim kvalifikacijskim časom ji je pripadla ˝slabša˝ proga. Ampak organizatorji so dobro pripravili podlago in Gloria je na zelo direktni postavitvi (progo je zakoličil Ingemar Walder, Avstrijec, ki trenira Japonce, op.p.) tudi s ˝sekanjem˝ linije, kar ji gre zelo dobro od rok, v zadnjih štirih vratih proti Zoggovi uspela. Za naprej pa ji je zmanjkalo energije. Se je pa tudi proti Nemki zelo dobro borila, tako da ji lahko samo čestitam, ˝ pa nam je po tekmi o predstavi Kotnikove povedal Šušteršič.

Med deskarji je bil najboljši Rus Dimitrij Loginov, v finalu je premagal Nemca Stefana Baumeistra. Tretje mesto je po zmagi nad presenečenjem tekme, Američanom Robertom Burnsom, pripadlo Italijanu Edwinu Corattiju. Slovenska moška trojka je na zadnjem paralelnem veleslalomu v tej sezoni ostala brez uvrstitve med elitno šestnajsterico finalistov. Žan Košir je osvojil 23. mesto (13. kvalifikacijski čas na rdeči in 29. na modri progi), delil ga je z Rusom Dimitrijem SarsembajevemTim Mastnak je zasedel 25. mesto. Čeprav je po prvi kvalifikacijski vožnji (5. mesto na modri progi) kazalo na novo zanesljivo uvrstitev v finale, je bil v drugo včeraj naš najboljši prepočasen (36. čas rdeče proge).

Rok Marguč (38.mesto, delil ga je z Italijanom Aaronom Marchem) je, tako kot včeraj, z nastopom zaključil že po prvi vožnji, saj se mu ni uspelo prebiti med šestnajst najboljših na modri progi. ˝Roku v Kanadi ni steklo, se zgodi. Timovi in Žanovi vožnji sta bili napadalni in na prvi pogled zelo dobri, a žal ura ne laže. Šele po podrobni video analizi bomo lahko ocenili kje sta izgubila tistih 29 oz. 33 stotink, ki so ju ločili od šestnajstega mesta, ˝ pa je predstave moškega dela pokomentiral naš trener Izidor Šušteršič.

Mali kristalni globus je v ženski konkurenci osvojila Hofmeisterjeva. Druga v veleslalomskem seštevku je Jörgova, tretja pa Švicarka Ladina Jenny. Kotnikova je zasedla 14. mesto. V moški konkurenci je mali globus osvojil Italijan Roland Fischnaller, srebro je pripadlo Avstrijcu Benjaminu Karlu, bron pa današnjemu zmagovalcu Loginovu. Tim Mastnak je zasedel 16., Žan Košir 25., Rok Marguč 33. in Jernej Glavan 68. mesto.

Alpski deskarji se vračajo v Evropo, kjer bodo v marcu v Italiji in Nemčiji na sporedu še trije paralelni slalomi. Dva posamična (Livigno, 10.3. in Winterberg, 14.3.) ter en ekipni (Winterberg, 15.3.). Še tretjega posamičnega bi 6.3. morala gostiti Moskva a so ga ruski organizatorji zaradi pomanjkanja snega in slabe vremenske napovedi že odpovedali.

Slovo Kanadčana Jasey Jay Andersona

Danes je zadnjič na tekmi svetovnega pokala deskal Kanadčan Jasey Jay Anderson. 44 – letni deskar se v poslovilnem nastopu (34. mesto) ni kvalificiral v finale, je pa z včerajšnjim rezultatom (7. mesto, v četrtfinalu je izgubil proti kasnejšemu (so)zmagovalcu Benjaminu Karlu) in izjemno za oko zelo privlačno in prefinjeno ˝karversko˝ tehniko dokazal, da je še vedno konkurenčen.

Si bo popularni JJ (znova) premislil? Morda, eno sezono (2011/12), potem ko je v Vancouvru osvojil olimpijsko zlato, je že pavziral. Sicer pa je Kanadčan, pomembno sled je pustil tako v ISF seriji kot FIS svetovnem pokalu, edini izmed deskarjev, ki je nastopil na vseh olimpijskih igrah odkar je v programu deskanje na snegu. V Naganu leta 1998, ko je bilo deskanje prvič del programa, je v veleslalomu po prvi vožnji (takrat so alpski deskarji vozili klasični veleslalom v dveh vožnjah) vodil. Na koncu mu ni uspelo priti na zmagovalni oder, osvojil je 16.mesto,  zmagal pa je njegov rojak Ross Rebagliatti. 12 let kasneje mu je na domačem terenu vendarle uspelo, postal je olimpijski prvak. Bil je tudi ISF in FIS svetovni prvak ter večkratni zmagovalec tekem najvišjega ranga (ISF svetovna serija in FIS svetovni pokal). Anderson bo tudi v prihodnje ostal povezan z deskanjem, saj je že pred časom na trg lansiral lastno blagovno znamko snežnih desk, na kateri sta med drugim del kariere deskala tudi Gloria Kotnik in Izidor Šušteršič.

vir: SZS