Konec dober vse dobro: Kranjec v Andori na tretjem mestu!

Na zadnjem veleslalomu sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev v Soldeuu je bil Žan Kranjec tretji in se v skupnem seštevku discipline zavihtel na četrto mesto.


Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, drugi je bil Švicar Marco Odermatt. Za Kranjca na tretjem mestu je bila to tudi tretja uvrstitev na zmagovalni oder v karieri. Naredil je tudi korak naprej v skupni razvrstitvi kjer ob koncu tekmovanj zaseda 4. mesto, na katerega je napredoval prav po zaslugi današnjega uspeha. Zaostal je le za veleslalomskimi velemojstri Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Pinturaultom.

V finalu je z osmega mesta silovito napadel Avstrijec Manuel Feller, ki je vodil pred nastopom Kranjca. Na drugi postavitvi se je 26-letni smučar iz Bukovice pri Vodicah soočil s težjimi razmerami kot na prvi. V zgornjem delu je izgubil le stotinko, po naslednjem merjenju vmesnega časa pa je prednost znašala le še šest stotink. Toda odlično je odpeljal naslednji sektor, v katerem je pridobil 33 stotink, in prednost, ki jo je prenesel na ciljno strmino, je zanesljivo zadržal.

Sledil je nastop Obermatta, ki je bil izvrsten in je postavil prvi čas druge vožnje, nato pa ga je z odstopom polomil Šved Matts Olsson, kar je pomenilo nove stopničke za slovenskega smučarja. Pinturault je nato zanesljivo ubranil prednost, ki si jo je prismučal z izvrstnim prvim nastopom. 27-letnik je zmagal 23. v kateri, s čimer je najuspešnejši Francoz v svetovnem pokalu.

Hirscher, ki je bil tokrat šesti, si je že pred prihodom v Andoro zagotovil veleslalomski globus, ki ga je osvojil petič zapored in šestič v karieri. Osmič pa si je zagotovil tudi skupno zmago v seštevku svetovnega pokala.

V nedeljo bo v Andori še zadnje dejanje sezone – slalom s Štefanom Hadalinom.