Kline na mestu največjega slavja

Ta konec tedna (sobota 7.3. in nedelja 8.3.) bosta na sporedu dve moški smučarski tekmi za svetovni pokal. Norveški Kvitfjell že tradicionalno gosti preizkušnji v hitrih disciplinah.


Prvi dan bo na sporedu smuk (deveti letošnji), drugi dan pa še superveleslalom (sedmi letošnji). Na Norveškem je tudi slovenska četverica, ki nastopa v hitrih disciplinah. Martin Čater, Klemen Kosi in Boštjan Kline bodo nastopili na obeh tekmah, Miha Hrobat pa, če mu bo zdravstveno stanje dopuščalo, le na superveleslalomski. Ta vikend bi morali biti na sporedu tudi ženski tekmi (veleslalom in slalom) v nemškem Ofterschwangu, a sta bili zaradi slabih vremenskih razmer že pred časom odpovedani in tudi ne bosta nadomeščeni.

Slovenska ekipa se je z norveškim snegom spoznala že včeraj. ˝Nameravali smo trenirati superveleslalom, a zaradi 25 centimetrov novozapadlega snega to ni bilo mogoče. Smučali smo le na prosto in nekaj malega tudi po celem snegu. V primerjavi s Srednjo Evropo so tu razmere povsem zimske. Sneg, mraz, nizke temperature, ˝ nam je včeraj popoldan iz Norveške sporočil trener Grega Koštomaj. Na današnjem prvem uradnem smukaškem treningu (prične se ob 12. uri) bo nastopila trojica Martin ČaterKlemen Kosi in Boštjan KlineMiha Hrobat, ki je tekme v Hinterstoderju zaradi bolečin v hrbtu izustil je včeraj smučal na prosto, danes bo poizkusil le na ogrevalni progi, jutri pa, če bo vse v redu, tudi na uradnem smukaškem treningu. ˝Hrobat ima torej prilagojen program, postopoma stopnjuje. Sproti se bomo, glede na njegovo stanje in bolečine v hrbtu, odločili kako in kaj. Če bo šlo vse po načrtih, bo nastopil na nedeljskem superveleslalomu, ˝ še pravi Koštomaj in dodaja, da je preostala trojka povsem zdrava in v pričakovanju uradnih treningov in tekem. Danes jih čaka prvi uradni trening, jutri pa še drugi.

Lani je na obeh tekmah v Kvitfjellu zmagal trenutno poškodovani Italijan Dominik Paris, izmed Slovencev sta v superveleslalomu do točk prismučala Hrobat (25. mesto) in Kline (16. mesto). Slednji ima prizorišče na katerem je prvič nastopil pred desetimi leti (6.3.2010) v zelo lepem spominu, saj je leta 2017 na prvem smuku zmagal, bil na drugem sedmi in nato dan potem še osmi na superveleslalomu. Kline je sicer v Kvitfjellu točke svetovnega pokala osvojil kar desetkrat (v dvajsetih nastopih).

Sobotni (7.3.) smuk se prične ob 11.uri, nedeljski (8.3.) superveleslalom pa pol ure prej, ob 10:30. V skupnem seštevku pred predzadnjima tekmama sezone vodita Švicarja Beat Feuz (smuk) in Mauro Caviezel (superveleslalom), izmed Slovencev je v smukaški razvrstitvi najvišje Čater (47. mesto), v superveleslalomski pa Hrobat (30. mesto).

Vir: SZS