Klinčeva za las ob stopničke

Sončni Lillehammer je danes gostil prvo tekmo 9. sezone svetovnega pokala za smučarke skakalke. Na tekmi je nastopilo tudi vseh šest Slovenk, ki so skočile v včerajšnjih poznih kvalifikacijah. Brez točk sta s slabšim skokom ostali Špela Rogelj na 34. in Jerneja Brecl na 35. mestu, pristali sta pri 105.5 in 107.5 metrih, za finalno serijo sta zaostali za slabih deset točk. V prvi seriji, ki jo je kar zaznamoval tudi nestanoviten, a ne močan veter, je bila najboljša naša povratnica po poškodbi, Ema Klinec, ki je s 129 metri in 122,0 točkami nekaj časa tudi vodila, na koncu pa je zasedala 5. mesto. Urša Bogataj je veliko izgubila v drugem delu skoka, pristala je pri 126 metrih, zbrala pa je 113,6 točk na 11. mestu. Preveč zadovoljna ni bila niti Nika Križnar s 120 metri ter 109,6 točkami na 13. mestu, izkušena Maja Vtič pa je s 112 metri in 87,3 točkami zasedala 28. mesto.


Z veliko prednostko 11,4 točk in s 138 metri je vodila dvakratna zaporedna zmagovalka svetovnega pokala, domačinka Maren Lundby pred Avstrijkama Chiaro Hölzl in Evo Pinkelnig, ki sta pristali pri 130 oz. 129 metrih, četrta je bila Japonka Juki Ito.

V finalu Klinčeva pridobila eno, Križnarjeva pa dve mesti

Finalno serijo je Vtičeva odprla s 102.5 metroma in skupno 159,0 točkami, kar jo je potisnilo na končno 29. mesto. Odlična je bila naslednja naša, Križnarjeva. Izkoristila je ugodne razmere, pristala pri 128.5 metrih in z 229,9 točkami prehitela kar nekaj tekmovalk ter se povzpela vse do končnega odličnega 11. mesta. “Sigurno nisem razočarana. Če bi naredila dva taka skoka, kot je bil v prvi seriji, bi pa verjetno bila, a sem v finalu še toliko zborbala, da sem pokazala vsaj približek tistega skoka iz kvalifikacij. Še vseeno je bil tisti eden boljših. Vem, da se še malo lovim, to so prvi skoki na veliki skakalnici na snegu v tej sezoni. Občutki pri pristajanju so malce drugačni. Že včeraj sem se na treningu lovila pri doskoku, ko sem tudi padla. Želela sem normalno pristati, nisem želela doskočiti sonožno, ampak v telemark, tako kot sem to počela v Kranju na treningih. Žal pa je bila podlaga zelo trda, smučka ni šla, kot bi mogla in je vse šlo malce iz kontrole,” je Križnarjeva opisala še včerajšnji neljubi dogodek, ki pa razen modrice na zadnjici hujših posledic ni pustil. Bogatajeva je nekaj mest s 118.5 metri in 216,0 točkami v slabih razmerah žal izgubila, končala je na 16. mestu.

Dobre razmere je nato znova imela še zadnja naša, Klinčeva, ki jih je tudi uspešno izkoristila. Skočila je 132 metrov, 250,6 točk pa je bilo dovolj za skok tik pod zmagovalni oder, četrto mesto si je razdelila z Itovo, ki je v finalu pristala pri 129.5 metrih. “Rezultat je zelo lep, res pa je, da sem včeraj v kvalifikacijah naredila lepši skok, kar se je izkazalo tudi s tretjim mestom. Sem zadovoljna s samim nivojem skokov, za stopničke pa bo potrebno narediti dva super skoka. Danes sta bila oba moja še vedno z rahlo napako. Vesela pa sem, ker smo tu naredili prve skoke na snegu in še na veliki skakalnici. To je bil za vse manjši izziv, ki smo ga uspešno prestali in jutri gremo naprej po dobre skoke,” je povedala Klinčeva po prvi tekmi nove sezone.

Zanesljiva zmaga Lundbyjeve

Zelo zanesljivo je zmagala Lundbyjeva, ki je v finalu pristala pri 135 metrih, zbrala pa je 280,8 točk ali kar 24,4 točk več od drugouvrščene Pinkelnigove, treja je bila Hölzlova. Takole je črto pod prvo tekmo sezone potegnil glavni trener, Zoran Zupančič: “Pričakovan štart v sezono. To so bili prvi skoki na snegu za nas v tej sezoni in za po vrhu še na veliki skakalnici. V zadnjem mesecu in pol doma za trening zaradi slabega vremena nismo imeli prav solidnih pogojev. To je tu tudi vidno. Dekleta znajo pokazati dobre skoke, to smo videli predvsem včeraj v kvalifikacijah, ko so ekipno funkcionirale boljše, kot danes. Ni pa še tiste prave stabilnosti. Mislim, da sta Ema in Nika s svojimi dobrimi skoki čisto blizu stopničk. Urša naredi super skok, a ima stalne težave v letni fazi. Špela je danes naredila napako, Jerneja še ni zraven, je pa Maja recimo lahko zadovoljna s točkami. Letos prav veliko na veliki skakalnici ni skakala. Mislim, da od tu naprej lahko le še napredujemo.”

Jutri bo v Lillehammerju na sporedu še ena tekma, ki se bo začela ob 14. uri, pred tem bodo na sporedu še kvalifikacije.

vir: sloski.si