Klinčeva blizu stopničk, Križnarjeva stisnila zobe

Na drugi tekmi smučark skakalk na letošnji norveški turneji je Ema Klinec zasedla sijajno 5. mesto. Nika Križnar je kljub hudim bolečinam končala na 9. mestu, rezultat sezone je postavila Špela Rogelj z 11. mestom.


Smučarke skakalke so na veliki olimpijski skakalnici v Lillehammerju v torek zvečer opravile še s tretjo letošnjo tekmo na tej napravi, drugo v sklopu norveške turneje. Po prvi seriji je bila od peterice Slovenk najnižje uvrščena Jerneja Brecl, ki je z 90 metri in 58,2 točkami zasedala 29. mesto. Katra Komar je s 104 metri in 73,7 točkami zasedala 23. mesto, nezadovoljna je bila Špela Roglej, ki je s 108.5 metri in 78,3 točkami zasedala 21. mesto. Nika Križnar je v vidnih bolečinah na desnem zgornjem delu telesa pristala pri 111 metrih in je z 88,3 točkami zasedala še vedno dobro 13. mesto. Najboljša je bila Ema Klinec, ki jes 130.5 metri in 124,7 točkami zasedala visoko 5. mesto.

Vodila je domačinka in od včeraj znova vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Maren Lundby, ki je z nižjega zaletišča skočila 134 metrov, zbrala pa je 145,2 točk. Druga je bila Avstrijka Chiara Hölzl s 136 metri in 139,2 točkami, tretja pa znova domačinka Silje Opseth s 138.5 metri in 131,6 točkami.

Velik napredek Rogljeve, borbena Križnarjeva med deseterico

V finalni seriji Breclova s 84 metri ni popravila vtisa in je zadržala 29. mesto z 90,4 točkami, podobno kot ne Komarjeva, ki je skočila 92 metrov, zbrala pa je 121,2 točk za končno 24. mesto. Nasmejana pa je bila po pristanku pri 114.5 metrih Rogljeva, ki je v deževnem in ob njenem skoku že tudi meglenem Lillehammerju skupno zbrala 171,9 točk, to pa jo je dvignilo do končnega 11. mesta, kar je njen rezultat te sezone. “Z današnjim rezultatom sem zadovoljna, to je najboljši rezultat sezone. Nekaj dobrih skokov sem že pokazala na treningih in zadovoljna sem, da je končno tudi rezultat malo boljši.”

Kot prva je Rogljevo prehitela šele Križnarjeva, ki je v hudih bolečinah kljub znižanju naleta tik pred njo skočila odličnih 127 metrov, s 197,3 točkami pa je napredovala vse do odličnega 9. mesta. “Moram reči, da sem s tekmo zelo zadovoljna. Skakala sem z nekaj bolečinami v roki zaradi včerajšnjega dogodka, a sem stisnila zobe in šla do konca. Poizkusila sem narediti največ kar sem lahko in mislim, da mi je uspelo,” je povzela Križnarjeva.

Super skok je v finalu nato znova uspel Klinčevi, ki je pristala pri 123.5 metrih in je z 237,3 točkami zanesljivo prevzela vodstvo. Žal so bile tudi preostale štiri do konca serije zanesljive in naša skakalka je ostala na petem mestu. “Glede na vse skupaj, predvsem skoke na treningih in v poskusnih serijah sem s prikazanim na obeh tekmah v Lillehammerju zelo zadovoljna. Za kaj več bom morala narediti še več takih skokov, da bom dobila na samozavesti in bom tudi v zraku lahko popravljala. Zdaj je bilo toliko kratkih skokov, da sem enostavno le bolj odskakovala. Super in gremo naprej!” 

Uradni rezultati znani 40 minut po koncu tekme, Opsethova ob premierno zmago

Četrta je bila Avstrijka Eva Pinkelnig z 245,7 točkami, tretja Hölzlova z 255,1 točkami, druga je bila Opsethova z 261,6 točkami, zmage pa se je veselila Lundbyjeva, ki je v finalu skočila 124 metrov, zbrala pa je 262,3 točk. A do zmage je Lundbyjeva prišla slabo uro po tekmi, ko so popravili rezultate in je tesno prehitela Opsethovo, ki se je sicer že veselila premierne zmage, a od tega ni bilo na koncu nič.

Glavni trener naših, Zoran Zupančič, je povedal: “Tudi druga tekma je bila precej kaotična. Težke razmere v smučini in tudi v zraku. Začeli smo slabo in končali zelo dobro z lepim ekipnim uspehom. Špela je zelo lepo skočila v finalni seriji. Ne bom rekel, da je to tako dobro kot na Ljubnem, je pa veliko boljše kot do Ljubnega in lahko se veselimo naslednjih tekem. Danes mi je najbolj žal kvalifikacijskega skoka Nike, kjer je izgubila boj za visoka mesta v skupni razvrstitvi, a nekaj skokov še ostaja do konca turneje.”

V seševku turneje ime po šestih serijah Lundbyjeva 824,2 točk, Klinčeva je s 660,1 točkami 7., Križnarjeva pa s 637,4 točkami osma.

Še Trondheim, čez tri dni že v Rusiji

Skakalke se bodo preselile v Trondheim, kjer jih jutri čaka še zadnji prolog pred četrtkovo finalno tekmo turneje, nato pa se bo sezona svetovnega pokala zaključila še z rusko turnejo, kvalifikacije v Nižnem Tagilu bodo na sporedu že v soboto.

RAW AIR turneja

sreda, 11. marec (Trondheim)
18:50 Uradni trening
20:00 Kvalifikacije (7. serija)

četrtek, 12. marec (Trondheim)
19:00 Poskusna serija
20:00 Tekma (8. in 9. serija)