Klimov potrdil formo, tako Slovenci kot Stoch neprepričljivi

Kvalifikacije pred nedeljsko tekmo skakalcev v Wisli je dobil zmagovalec poletne velike nagrade Rus Jevgenij Klimov. Slovenci so bili zadržani, še najboljši trinajsti  je bil Anže Lanišek.


V petek se je z večernimi kvalifikacijami v Wisli odprla jubilejna 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Nastopilo je sedem Slovencev, prvič po desetletju pa na uvodu ni Petra Prevca, ki po poškodbi še ni v pravi formi. S 124 metrov  dolgim skokom si je 13. mesto zagotovil naš najboljši Anže Lanišek, nastop pa so si priskakali še Bor Pavlovčič (29. mesto), Timi Zajc (30. mesto), Tomaž Naglič (34. mesto) in Anže Semenič (41. mesto). Prekratka sta bila debitant na tekmah svetovnega pokala, 17-letni Žak Mogel, in veteran Jernej Damjan.

Daleč pred vsemi je zopet izstopal Jevgenij Klimov, ki je več kot očitno dobro prenesel formo iz poletja v zimo. Že na prvem uradnem treningu je bil najboljši s 132 metri, v kvalifikacijah pa je skočil celo 137 metrov, kar je bil za konkurenco prevelik izziv. Najbližje mu je prišel Poljak Dawid Kubacki, tretje mesto v kvalifikacijah pa je zasedel Nemec Stephan Leyhe. Slednji je dobil tudi trening na katerem se je s 5. mestom dobro izkazal tudi Timi Zajc, ki pa je bil kasneje v kvalifikacijah, zaradi vetra v hrbet, prikrajšan dobrega rezultata.  Najuspešnejši Slovenec je bil tako Lanišek, ki je lani v Wisli v kvalifikacijah premagal le enega skakalca.

Stoch komaj do petdeseterice

Slovenci za zdaj niso pokazali, da bi prav v začetku krojili svetovni vrh, tudi nekih realnih sanj o zmagovalnem odru na sobotni in nedeljski tekmi ni. Prav tako pa – razen Kubackega – niso blesteli favorizirani poljaki, izmed katerih je zmagovalec lanske zime Kamil Stoch s 48. mestom komajda ujel petdeseterico in si le zagotovil nastop na nedeljski tekmi. Svojo 30. Sezono je pod pričakovanji začel tudi  sicer nesmrtni Noriaki Kasai, ki je s skokom dolgim 108 metrov v kvalifikacijah prehitel le tri skakalce.

Kako se bodo odrezali naši skakalci v Wisli bomo videli jutri ob 15. uri.

Avtor: Nel Daugul