Kdo je v dopinških aferah najbolj na udaru?

V zadnjem času se v Biatlonu pojavlja vedno več incidentov v povezavi z dopingom. Na zadnje so preiskave potekale na relaciji Avstrija – Kazahstan in Avstrija – Rusija. Na prizorišče tekem svetovnega pokala Hochfilznu, je stopil tudi predsednik krovne zveze Ibu Olle Dahlin, ki je obljubil, da se bodo stvari spremenile.


 Povezana slika

Konec prejšnjega meseca je Ibu začasno suspendiral devet kazahstanskih tekmovalcev zaradi sumov zlorabe prepovedanih substanc v taboru kazahstanskih športnikov na svetovnem prvenstvu v Hochfilznu leta 2017. Pred nekaj dnevi pa so avstrijski organi opravili pogovore s petimi ruskimi biatlonci, a vendar niso obtožili ali aretirali nikogar. “Našo organizacijo moramo narediti močnejšo. Pravilniki so stari 25 let, veliko je mogoče popraviti ali izboljšati. Prepričan sem, da se lahko Ibu razvije v novi smeri”, je dejal Dahlin. Obljubil je tudi transparentno delovanje na vseh področjih, v prenovo pa namerava vključiti vse, ki sodelujejo v športu – tako nacionalne zveze, tekmovalce kot pokrovitelje. Januarja bodo prav v Hochfilzu pripravili delavnice na to temo in smernice za naslednja štiri leta.

Od novembra naprej delajo na tem, da bi spet pridobili zaupanje tekmovalcev in tudi vseh ostalih. Tako so ustanovili posebno komisijo, ki se ukvarja z dopinškimi prekrški. Dhalin je zatrdil, da sodeluje s preiskovalnimi organi na Norveškem in v Avstriji ter tudi s preiskovalci splošne ruske dopinške afere. V preteklosti naj bi namreč vodstvo Ibu skušalo odrikriti kar 65 dopinških primerov. Kot kaže so najbolj na udaru Rusi, ki se jim je leta 2016 s podkupninami uspelo dokopati  do svetovnega prvenstva v Tjumunu leta 2021, a vendar so jih pozneje ujeli in prepovedali nastop. Ibu jim je tako odvzela pravice do izvedbe vseh mednarodnih tekmovanj do leta 2022. Pogovor o tem še ni opravljen, Dahlin naj bi ga opravil predvidoma naslednji teden.

Avtor: Edisa Abdič