Katja Višnar do polfinala na uvodu sezone

Finska Ruka je pred posamično preizkušnjo v skokih gostila še uvod v svetovni pokal v smučarskem teku. Pet Slovencev se je na uvodnem šprintu v klasičnem koraku uvrstilo v izločilne boje, najdlje – v polfinale – pa se je prebila Katja Višnar.


Ta konec tedna so na Finskem zbrani vsi nordijski smučarji, uvodna tekma sezone v smučarskih tekih pa je ponudila razburljiv razplet. V tesnem finalu na 1,4 km dolgi progi je najprej padla Švedinja Stina Nilsson, nato pa je popustila še ena favoritinja, Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Prve zmage v svetovnem pokalu se je na koncu veselila Rusinja Julia Belorukova, ki je lani edine stopničke – bila je tretja – dosegla prav v Ruki. Na oder za zmagovalke sta se zavihteli še Švedinji Maja Dahlqvist in Ida Ingemarsdotter.

V svoji polfinalni skupini je Višnarjeva, ki je bila na koncu 12., sicer dobro začela, a ji je v zaključku zmanjkalo moči in je v cilj prišla šesta. V četrtfinalnem teku je Blejka odlično finiširala in zaostala le za Ingemarsdotterjevo ter se neposredno uvrstila v polfinale. V drugi četrtfinalni skupini je nastopila Anamarija Lampič in s časom, ki je bil žal prepočasen za polfinale, zasedla tretje mesto. Skupno je bila na koncu petnajsta. V zadnji četrtfinalni skupini je bila Alenka Čebašek šesta, zasedla pa je končno 28. mesto. Pred tekmo se je v kvalifikacijah najbolj izkazala Višnarjeva, za najhitrejšo Rusinjo Natalijo Neprjajevo zaostala za dobre 3 sekunde in bila na koncu peta. Lampičeva je zasedla 17. mesto, Čebaškova pa je bila 25.

V moški konkurenci sta se prek kvalifikacij, v katerih je bil najhitrejši branilec velikega kristalnega globusa Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, prebila Janez Lampič z 28. časom in Miha Šimenc z 29. Na koncu je bil Šimenc 25., Lampič pa 29. V svoji četrtfinalni skupini je Šimenc dosegel skupno peto mesto Lampič pa šesto. Favoriziranemu Norvežanu Klaebu v finalu po veliki neumnosti v zaključku ni uspelo zmagati. Po tem, ko je bil v samem finišu verjetno že prepričan v zmago je pogledal na levo, a ga je po desni strani kljub veliki prednosti presenetil Aleksander Bolšunov, ki je tako za las ujel tretjo zmago v karieri. Tretji je bil Norvežan Erik Brandsdal.

V nedeljo bosta v Ruki še teka na 10 in 15 km.

Avtor: Nel Daugul