Kalvarija Lindsey Vonn se nadaljuje

34-letna veteranka in najuspešnejša ženska alpska smučarska vseh časov bo zaradi nove poškodbe prisiljena izpustiti preizkušnje v hitrih disciplinah, ki bodo potekale med 30. novembrom in 2. decembrom v Lake Louisu. Vonnova je namreč na veleslalomskem treningu staknila lažjo poškodbo kolena.


Novica o novi poškodbi Američanke je na plan najprej pricurljala s strani francoskega Eurosporta, kaj kmalu pa se je oglasila tudi sama smučarka, preko svojega profila na Twitterju. »Včeraj sem padla na veleslalomskem treningu in si poškodovala koleno. Dobra novica je, da ne potrebujem operacije. Slaba novica; ne bom mogla smučati v Lake Louisu. Lake Louis je bilo vedno moje najljubše prizorišče v svetovnem pokalu in zelo sem žalostna, ker me tam letos ne bo. Sem razočarana, a ne poražena,« je zapisala Vonnova in s tem javnosti tudi uradno potrdila novico o poškodbi.

Olimpijska prvakinja v smuku iz Vancouvra je sicer lastnica 82 zmag v svetovnem pokalu, od tega jih je 18 dosegla v Lake Louisu. Glede na velike težave z zdravjem, ki jih Vonnova vleče praktično skozi celotno kariero, obstaja velika verjetnost, da gre za njeno zadnjo sezono. Pred sabo pa ima še zadnji lov na rekord, saj po številu prvih mest v svetovnem pokalu, v hrbet gleda le še legendarnemu Ingemarju Stenmarku, ki je lastnik neverjetnih 86 zmag. Tega cilja Američanka niti ne skriva: “Želim ujeti Stenmarka. Če mi bo uspelo, bo to uresničitev sanj. Če pa mi ne bo, bom še vedno ponosna na kariero. Navsezadnje sem še vedno najuspešnejša ženska alpska smučarka v zgodovini.” poroča Sportal. 

Glede na to, da Vonnova tudi sama zagotavlja, da gre za njeno zadnjo sezono in, da bi rada kljub vsem poškodbam, ki jih je prizadejala telesu, tudi po končani karieri živela športno, je kot kaže svojo zadnjo tekmo v Lake Louisu že odsmučala. Sicer pa je v zadnjem desetletju ameriška smučarka doživela kar nekaj bolečih poškodb, ki so jo morda odvrnile od še kakšne zmage več. Seznam njenih poškodb med drugim zajemajo strgana križna vez levega in desnega kolena, zlom desne golenice, številne druge poškodbe obeh kolen, poškodbe hrbta…

Odpoved Lindsey Vonn pomeni, da vsaj še v Lake Louisu ne bomo videli ponovnega obračuna med Američanko in Ilko Štuhec, ki vrnitev na bele strmine prav tako načrtuje na tem prizorišču. Tako Vonnova, kot tudi Štuhčeva pa bosta spustili tekmi, ki sta na sporedu ta konec tedna v Killingtonu in sicer slalomska, ter veleslalomska preizkušnja.

Avtor: Timotej Prosenc