Kaj zahtevajo biatlonci od IBU?

Nemški biatlonec Erik Lesser, poleg nekaterih ostalih vodilnih biatloncev zadnjih sezon, zahteva večjo transparentnost v mednarodni biatlonski zvezi (IBU).


Nemec, ki je tudi član komisije športnikov v mednarodni zvezi, je izjavil, da biatlonska zveza še ni dojela, da jo javnost v tem trenutku vidi v zelo negativni luči. Dodal je še, da pričakujejo, da se bo razčistilo tudi delovanje v preteklosti. Poleg Lesserja so na tekmi nastopili tudi njegovi reprezentančni kolegi ter Norvežani in Francozi na čelu z njihovim asom Martinom Fourcadom. Biatlonci izpostavljajo, da morajo športniki, navijači pa tudi funkcionarji in sponzorji vedeti, kakšna bo v prihodnje usmeritev zveze.

Medtem se do nedelje v Poreču odvija kongres IBU, kjer bodo volili tudi novega predsednika zveze. Za mesto Andersa Besseberga, ki je trenutno pod preiskavo zaradi suma korupcije in vpletenosti pri ruskih dopinških primerih, se potegujeta Latvijka Baiba Broka in Šved Olle Dahlin.

Kongres pa bo pomemben tudi za Slovenijo. Poleg Tima Farčnika, ki želi v izvršni odbor IBU ter Mateja Kordeža, ki se bo potegoval za nov mandat v tehnični komisiji, pa Pokljuka čaka tudi na potrditev zveze za gostovanje svetovnega prvenstva 2021.

 

Avtor: Lara Grošelj
Foto: Zimbio