Jurij Tepeš si želi ostati v ekipi

Slovenski skakalec Jurij Tepeš je znan po tem, da zablesti na velikankah, saj mu je letenje pisano na kožo. V Oberstdorfu sicer ni skočil do takšnih uvrstitev, ki jih je že nizal na letalnicah v preteklosti, a ga že dolgo nismo videli tako dobro razpoloženega, saj se mu je krivulja rezultatov naposled le obrnila navzgor.


Prvi dan Oberstdorfa še ni potekal po njegovih željah, saj se mu ni uspelo uvrstiti na tekmo. Zato pa je prvo letošnje zadoščenje prejel na naslednjih dveh posamičnih preizkušnjah, ko je dvakrat osvojil 26. mesto. Po lanski Planici, kjer mu je prejšnje leto uspela edina uvrstitev v finale, so bile to prve točke v tej sezoni. Po predstavah na letalnici Heini Klopfer lahko torej pozitivno razmišlja naprej.

“Vedel sem, da bo treba nekje začeti. Vesel sem, da sem drugi dve tekmi dosti konstantno odskakal. Videl sem, da je šlo v pravo smer. Vesel sem bil dveh uvrstitev med 30, da sem znova dobil točke. Upam, da jih letos dobim še čim več, in je to šele začetek, in ne konec,” je povedal Tepeš.

Priznava, da si je v Oberstdorfu oddahnil. Bil je na veliki preizkušnji saj je čutil velik pritisk, da mora nekaj pokazati še posebej v očeh trenerja Bertonclja. “V soboto sem si oddahnil. V petek nisem vedel, zakaj ni šlo in kako naj se lotim. S trenerji smo se pogovorili in videl sem, kako moramo skakati na tej letalnici. Tehniko sem moral nekoliko spremeniti, ki ni tipična za skakalnice. Pri vetru od zadaj drugače ne gre.”

Zaradi dveh uvrstitev med dobitnike točk je dobil novo priložnost tudi ta konec tedna, ko bosta na sporedu tekmi v Lahtiju. Na tej napravi je bil najboljši 11., večkrat pa se je že znašel med dobitniki točk. “Lahti mi prav ne leži. Ponujene priložnosti se ne vrže stran. Tudi v Lahtiju sem sicer že dobro skakal. Upam, da bom počasi dvigoval raven skakanja in postajal iz tekme v tekmo boljši,” je optimističen Tepeš.

V veliko veselje bi mu bilo, če bi ostal v ekipi tudi za Willingen, ki bo zadnja postojanka pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu. Na nemškem prizorišču se lahko pohvali s štirimi uvrstitvami med najboljših deset, na ekipni tekmi pa se je dvakrat veselil tudi zmage. “Willingen je bila vedno tista skakalnica, ki mi je ležala. Prav tako bolj kot letalnica v Oberstdorfu. Willingena bi se veselil, a bom moral v Lahtiju tudi kaj pokazati,” poudarja Ljubljančan.

Avtor: Nel Daugul