Junak Timi Zajc ostaja doma, vrača se Peter Prevc

V petek je Slovenija pozdravila trinajstega skakalca, ki je zmagal v svetovnem pokalu. Po tem ko se je Timi Zajc v Oberstdorfu podpisal pod, za zdaj edini letošnji uspeh slovenskih skokov, bo ob koncu tedna dobil zaslužen počitek. Gorazd Bertoncelj tako v Lahti odhaja brez svojega mladega aduta, v karavano pa se vrača Peter Prevc.


Timi Zajc je v petek sploh prvič stopil na letalnico in pri vsega 18 letih že prvi dan spisal zgodovino. Po prvi seriji in šestemu mestu še ni kazalo na veliko zmagoslavje, a je z izjemnim finalnim poletom za ostale postavil previsoko letvico. Gledalci so ob letalnici Heini Klopfer v Oberstdorfu lahko, njemu na čast, prvič v tej sezoni poslušali Zdravljico.

“Pred prvo tekmo smo vedeli, da je lahko Timi zelo močan na letalnicah. Ob njegovem krstu je že prišla zmaga. Bili smo veseli. Lahko rečem, da se nam je odvalil kamen od srca. To je bila prva zmaga tudi za strokovno vodstvo. Za vse nas je to pomemben korak naprej,” je ob prihodu v Slovenijo za Sportal dejal glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Timi ostaja doma zaradi treninga, počitka in testiranja nove opreme

V ponedeljek je bila na čast Timijeve zmage sklicana posebna tiskovna konferenca, na kateri je novopečeni letalec prejet tudi torto in penino. Toda z njo niso nazdravljali. Še isti dan, zgodaj zjutraj je namreč odjeknila novica o smrti legende skokov Mattija Nykänena. Timi pa ni poskusil niti torte in s nasmeškom dejal: “Nisem je pojedel. Doma me čaka kosilo.”

Doma pa bo ostal nekoliko dlje kot njegovi reprezentančni kolegi. Strokovno vodstvo se je odločilo, da ga pusti doma, enako pa velja tudi za Domna Prevca. Pri Timiju je razlog razumljiv: “Potrebuje počitek. Za njim je zelo naporna sezona. Drugi razlog je, da bo osvežil tehniko in kondicijo. Tretji, da bo preizkusil tekmovalno opremo,” je odločitev pojasnil Bertoncelj.

Zajc: »Upam, da bom letos številko na smučeh še prečrtal«

Timija lahko v svetovnem pokalu ponovno pričakujemo v Willingenu, ki bo zadnje prizorišče pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu. Le Zajc ima izpolnjene pogoje za odhod v Avstrijo, medtem ko bo preostale potnike za odhod na Tirolsko prvi mož stroke določil po prihodu iz Willingena. Možno pa je sklepati, da bosta z Zajcem zagotovo potovala še Domen Prevc in Anže Lanišek, ki sta za njim uvrščena najvišje v svetovnem pokalu.

“Za mano je naporen konec tedna. Predvsem v nedeljo sem bil že kar precej utrujen. V petek je bilo na letalnici naporno, saj smo imeli kar pet poletov in še zmagal sem. Utrujen sem bil. Se pa že veselim naslednjih poletov. Upam, da bom letos tisto številko na smučeh še prečrtal,” je dejal srečni slovenski zmagovalec št. 13. Na smučko je namreč pisal najdaljše znamke, kot je to počel tudi njegov vzornik Gregor Schlierenzauer. Zadnja neprečrtana številka je ostala 233,5 – daljava, ki mu je prinesla prvo zmago v svetovnem pokalu.

Vrača se Peter Prevc

Naslednja postojanka v svetovnem pokalu je Lahti, kamor bo Bertoncelj s seboj odpeljal Anžeta Laniška, Žigo Jelarja, Jurija Tepeša, Anžeta Semeniča, Bora Pavlovčiča, Jerneja Damjana in Petra Prevca. Zadnji se tako po dolgem planiškem treningu vrača v karavano smučarskih skokov.

Morda bo pri zasuku v pozitivno smer pomagala nova frizura: “Včeraj sem bil pri frizerju, da se pripravim na nov teden in nove izzive,” se je zasmejal, nato pa v nekaj besed spregovoril o zadnjih treningih, potem ko je po Predazzu izpustil tekme svetovnega pokala in treniral doma. ”Ni se veliko dogajalo. Veliko sem bil na skakalnici, v telovadnici. Skoke sem nekako stabiliziral. Vrti me ne več,” pravi Prevc, ki bo na naslednjih dveh postojankah lovil zadnji vlak za nastop na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, oziroma Innsbrucku, kjer bo na znamenitem Bergislu boj za odličja potekal na večji napravi.

Avtor: Nel Daugul