Johannn Andre Forfang zmagovalec v Nižnem Tagilu. Timi Zajc na 8. mestu.

Skakalno središče v Ruskem Nižnem Tagilu je Slovencem v zadnjih letih prinašalo dobre rezultate. Anže Semenič je še vedno lastnik absolutnega rekorda velike skakalnice pri 142,5 metrih, pred tremi sezona pa je tu že slavil Peter Prevc. Naši tokrat niso posegali po najvišjih mestih, vendar so kljub temu dosegli lep ekipni uspeh. Današnjo končno zmago si je z odličnim drugim skokom priboril Norvežan Forfang.


Tekma v Nižnem Tagilu je z izjemo nekaj posameznih skokov, potekala v dokaj enakovrednih razmerah. Med domačimi, ruskimi skakalci, je največji pritisk seveda visel na zmagovalcu tekme v Wisli, Evgeniju Klimovu, ki je osvojil končno 11. mesto, pozitivno pa je presenetil tudi ultra veteran, 39-letni Dmitriy Vassiliev. Vassiliev je bil po prvi seriji s skokom 133 m celo na 4. mestu, vendar je uvrstitev kasneje pokvaril in tekmovanje zaključil kot 17. Po prvi seriji je vodilno mesto zasedal Japonec Ryoyu Kobajaši, pred Piotrom Zylo in Forfangom. V slovenskem taboru so si finale priskakali štirje. Jernej Damjan in Timi Zajc sta držala 9. in 7. mesto, finalno serijo pa sta ujela tudi Domen Prevc (23.) in Anže Lanišek (24.). Mlademu Žaku Moglu se nastop ni posrečil (bil je 50.), Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič pa sta izpadla že v kvalifikacijah.

V drugi seriji se je vodilna trojica med seboj premešala. Forgang je s 129,5 m, v slabih vetrovnih razmerah, potem ko je dobil celo točkovni pribitek, dosegel rezultat, ki ga ni nihče več premagal. Zyla je ubranil 2. mesto, Kobajaši pa, kljub solidnim 130, m ni uspel doseči še tretje zmage v sezoni. Za Norvežana je bila to tretja zmaga v svetovnem pokalu, prej je na najvišji stopnički stal še leta 2016 v Titisee-Neustadtu in letos, februarja v Willingenu. 23-letnik tako potrjuje, da lahko letos eden izmed glavnih adutov norveške skakalne falange.

Naši skakalci v drugi seriji niso uspeli nadgraditi rezultatov. Vidnejši napredek je uspel le Domnu Prevcu, ki je s 23. prišel na 14. mesto. Timi Zajc je v težkih razmerah pristal pri 123,5 m in kazalo je že, da se mu bo nova uvrstitev med deseterico izmuznila, vendar ga je nato polomilo tudi nekaj drugih tekmovalcev tako, da je končal na 8. mestu. Damjan je svojo uvrstitev z 18. mestom nekoliko pokvaril, Lanišek pa je osvojil 25. mesto.

Jutri, ob 16.00 bo za najboljše predstavnike skakanja na smučeh na vrsti nova priložnost za dokazovanje. Na istem prizorišču je namreč na sporedu še ena posamična tekma svetovnega pokala.

Avtor: Timotej Prosenc