Johannes Boe dokončno osvojil Novo Mesto, Fak najboljši 11.

Jakov Fak bo skupaj z reprezentančnimi kolegi formo testiral na Norveškem

Johannes Thingnes Boe je po zmagi na zasledovalni biatlonski preizkušnji v nedeljo dobil še tekmo s skupinskim štartom za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Jakov Fak je bil 11.


Nepremagljivi Norvežan je v popolnosti zaključil nastope v koledarskem letu 2018. Brez zgrešenega strela je s 15-kilometrsko progo opravil v 37 minutah in 25 sekundah.  Pred ostalimi je imel toliko naskoka, da bi si zmago zagotovil tudi, če bi bil dvakrat nenatančen.

Drugo mesto je osvojil Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je z enajstega izhodišča z dvema zgrešenima streloma, a z odličnim tekom za zmagovalcem zaostal  46,5 sekund. Tretji je bil Rus Jevgenij Garaničev, kateremu je uspelo pokriti vseh 20 tarč, a je s slabšim tekom zaostal za 54 sekund.  Razočaran je bil nekdanji serijski zmagovalec Martin Fourcade, ki je zgrešil 3 strele in se je moral z zaostankom skoraj minute in pol, zadovoljiti z zanj sila skromnim 9. mestom.

Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je z današnjo preizkušnjo dosegel svojo najboljšo uvrstitev na Češkem.  Po 16. mestu na sprintu in po 24. mestu na zasledovalni tekmi, je tokrat naš najboljši biatlonec osvojil končno 11. mesto. Žal tudi tokrat ni šlo brez zgrešenega strela, v kazenski krog je moral trikrat. Za zmagovalcem je zaostal minuto in 47 sekund, za prvo deseterico pa so mu zmanjkale 3 sekunde.  Glede na povprečen čas kazenskega kroga in njegovega teka bi bil danes brez zgrešenega strela okoli drugega, tretjega mesta.

Slovenski nastopi na Češkem oz. v letu 2018 so končani, saj na ženski preizkušnji najboljše trideseterice, ki se začne ob 14:25, slovenske predstavnice ne bomo imeli.

Avtor: Nel Daugul