Jernej Damjan: mučna turneja, lepša prihodnost

Skromne predstave na novoletni turneji niso ušle tudi Jerneju Damjanu. Najstarejši član odprave je osvojil 47. mesto v Oberstdorfu, 46. v Garmisch-Partenkirchnu, 45. v Innsbrucku in 50. v Bischoshofnu, s katerimi ostaja velik dolžnik zadnjih dveh tednov.  V Sportalovem intervjuju poudarja, da upa na boljše čase, priložnost pa se bo ponudila že konec tedna v Predazzu.


“Ne, spomini res niso lepi. Bila sta dolga dva tedna, vse skupaj se je zelo vleklo. A vedno pravim, da se lahko iz slabih stvari naučiš veliko več kot iz dobrih. Zdaj je to za mano, bistveno je, da odpravim oziroma popravim vse težave, ki so se dogajale v zadnjih dneh,” je misli na zadnje dni lanskega leta in prve novega strnil 39. skakalec novoletne turneje. Neuspeh, kot pravi, ne zagotovi takojšnjega nauka, tovrstne »neuspehe« je treba sprva prebaviti: “Za zdaj se še nisem prav veliko naučil. Tudi ko v šoli dobiš negativno oceno, naslednji dan še ne veš, zakaj, kaj točno si naredil narobe. Nekaj časa traja, da se naučiš. Z vsem skupaj sem se sprijaznil, za seboj pa še nisem pustil, saj se želim še kaj naučiti iz tega.”

Vse kar gre lahko narobe je šlo narobe

Problemom za 35-letnega skakalca na turneji ni bilo videti konca, narobe je šlo praktično že vse: »Izgubil sem občutke. Izginili so. Karkoli sem poskusil, ni imelo nobenega pozitivnega učinka na daljavi ali pa samem skoku. Morda bi bilo bolje, da bi se prej umaknil. A glede na to, da sem borec in se vedno borim do konca, sem do zadnjega upal, da bom našel tisto nekaj več. Pa nisem,” pravi Damjan in poudarja, da je na turneji krivuljo poskušal obrniti v pravo smer s spremembami iz skoka v skok, a prav nobena ni imela želenega učinka.

Za najizkušenejšega skakalca v slovenskem taboru to seveda ni dobra popotnica za nadaljevanje sezone, čeprav na treningih lažje najde prave občutke. “Res se sliši tako, a na treningu v Planici (v torek, op. a.) je bilo že precej bolje. Seveda je težko reči, kaj to resnično pomeni. To bomo videli šele na tekmi v Predazzu, saj je trening eno, tekma pa nekaj povsem drugega.”

Brez lanske sproščenosti

Damjan je skakalec, ki je znan po poudarjanju kompetentne sproščenosti, ki smo je bili vajeni v preteklih sezonah. “Lani sem bil zelo vesel, ker sem bil pri skokih vseskozi sproščen. Letos ni tako. Gre za stvar, ki se je na da kar tako zlahka doseči. Zagotovo mi je manjka. Da bi je bilo več, bi potreboval kakšno dobro tekmo. Da imaš morda kdaj srečo tudi z vetrom, da malo zadih.” Dodaja še, da vse skupaj razumljivo vpliva na samozavest. “Več ko je slabih rezultatov, bolj ko se ti nabirajo, težje je biti sproščen, samozavesten. Po treningu v Planici je bilo samozavesti precej več. Poskušal sem tisto, kar sem želel poskusiti, in lahko rečem, da sem se končno v redu počutil. Drugače. Vsaj malo sem užival. A dokler ne bo potrditve na tekmi, tako da bom stvari s treninga znal prenesti na tekmo, ne bo dobro.”

Na turneji vztrajal, a bilo je mučno

Brata Prevc sta se neslavno zgodaj poslovila od novoletne turneje, Jernej pa pravi, da je bil praktično  na meji, da v slovo pomaha tui sam: “V Innsbrucku sem rekel, da se bom umaknil, če ne bom skupaj spravil vsaj približno dobrega skoka. A sem bil ravno toliko dober, da sem skakal blizu 30-erice, in ravno toliko zanič, da nisem šel domov. To mi je osebno najhuje. Biti štiri tekme v tekmi, pa nikoli pri točkah, res ni prijetno,” je dejal dolgoletni skakalec svetovnega pokala, na vprašanje, ali je želel izpustiti tekmi v Predazzu konec prihajajočega tedna, pa odgovarja: “Če bi mi šlo danes (torek, op. a.) katastrofalno na treningih, kot mi je šlo na tekmah, bi prosil trenerja za to možnost, da.”

Ključ je konstanta

Naslednja postaja svetovnega pokala v Predazzu že lep čas ni gostila tekme svetovnega pokala. Leta 2013 je tam potekalo svetovno prvenstvo, Damjan pa je tam v svetovnem pokalu zadnjič skakal leto prej. Omenjena skakalnica mu je vedno bila pri srcu. “Bischofshofen mi nikoli ni ustrezal. Tam sem se moral kar precej prepričevati, da bi sploh lahko iskal formo, Predazzo pa mi je vedno ustrezal. Tam sem vedno užival. Ne samo na skakalnici, ampak na splošno je bilo prijetno. Želim si treninge iz Planice prestaviti v Predazzo. Želim najti konstanto. Ta je bistvena. Če si ti konstanten, lahko potem dodajaš malenkosti in si na koncu še boljši. Če nisi ne tič ne miš, kot sem bil jaz v zadnjem času, pa je res težko.”

Skakalce v Italiji v petek najprej čakajo kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa dve posamični tekmi. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je med šesterico ob Damjanu uvrstil Timija Zajca, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška, Petra Prevca in Tilna Bartola.

Avtor: Nel Daugul