Japonska še naprej srečna za slovenske skakalce: Timi Zajc do prvih stopničk!

Slovenski najuspešnejši skakalec v tej zimi se je na tekmi svetovnega pokala v Saporu veselil prvih stopničk v karieri. Timi Zajc je zaostal samo za Stefanom Kraftom, prehitel pa je celo domačega aduta in najboljšega posameznika letošnje zime, Rjojuja Kobajašija. Lep uspeh so dosegli tudi preostali slovenski skakalci, do točk jih je prišlo kar pet, Bertoncelj pa je tekmo označil za najuspešnejšo v letošnji sezoni.


Tisti ki so tekmo v deželi vzhajajočega sonca spremljali ponoči gotovo niso bili razočarani. Stopničke Timija Zajca so se ob dobrih nastopih napovedovale že nekaj časa ni presenetljivo, da je Saporo kraj kjer mu je to prvič uspelo. Tu so namreč slovenski skakalci uspehe že dosegali, med drugim sta v Saporu doseženi tudi dve trojni slovenski zmagi. Zajc je odlično uvrstitev napovedal že s svojim prvim skokom, ko je pristal pri 138,5 metra, s čimer je prevzel vodstvo. V prvi seriji mu je bil kos edino Stefan Kraft, ki je sicer pristal le pri 135 metrih, vendar je skakal z nižjega naletnega mesta.

V drugi seriji je imel Zajc težko nalogo, pred njegovim nastopom je bil na prvem mestu Kobajaši, ki je napadel z osmega mesta. Mladi slovenski skakalec je pristal pri 125 metrih kar je bilo dovolj, da je ugnal Japonca. Kraft je nato doskočil pri 128,5 metra in potrdil končno zmago, že drugo v dveh dneh, kar je prineslo tudi na drugo mesto v skupnem seštevku.

Zelo solidno so nastopili tudi ostali Slovenci. Anže Lanišek je bil po prvem nastopu celo na šestem mestu, vendar ga je nekoliko polomil v finalu, kar ga je stalo deseterice. Na koncu je bil enajsti. Še dve mesti za njim se je uvrstil Domen Prevc, Anže Semenič je bil 24., Tilen Bartol pa 29. Žiga Jelar je ostal brez finala.

Z rezultati je bil upravičeno zadovoljen tudi trener Gorazd Bertoncelj, ki je bil ob dosedanjem poteku sezone že deležen kritik ob slabših nastopih v svetovnem pokalu. “To je naša najuspešnejša tekma v letošnji sezoni, prve stopničke in kopica uvrstitev med desetim in dvajsetim mestom, pet skakalcev je prišlo do točk, kar je odlično. Timijeve stopničke so že nekaj časa visele v zraku, zelo dobro je pripravljen, je med najboljšimi, in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vse dobro izšlo ‒ njegovi dobri skoki, vremenske razmere in konkurenca,” je Zajca pohvalil njegov trener. “Timiju je danes uspelo vse sestaviti, kot je treba. Tudi preostali fantje iz tekme v tekmo skačejo bolje, bolj so samozavestni, bolj si zaupajo, bolj so sproščeni in verjamejo vase. Napredek je očiten in veselimo se poletov.

Kot je napovedal Bertoncelj se skakalna falanga prihodnji teden seli v Obersdorf, kjer bodo na sporedu tri tekme v smučarskih poletih.

Avtor: Timotej Prosenc