Janne Ahonen končal bogato kariero

Po poročilih finskega časopisa Ilta-Sanomat, se je legenda skokov Janne Ahonen odločil, da potegne črto pod svojo dolgoletno uspešno kariero. Kljub temu pa želi ostati v stiku s svojim športom.


»Nikoli ne bom zares opustil skakanja, nadaljeval bom s skoki ko se bom tako počutil. Lahko pa potrdim, da ne bom več participiral na kakršnemkoli tekmovanju«, je za FIS-ov spletni portal dejal Finec, ki je svojo upokojitev naznanil že med leti 2008 in 2011, a se vselej vrnil v svetovni pokal.  To pomeni, da je Ahonen nazadnje v svetovnem pokalu nastopil lani marca pred domačimi gledalci v Lahtiju, kjer je zasedel končno 37. mesto.

 

FOTO: Instagram 

36 zmag, 12 medalj in 5 novoletnih turnej

V svoji izjemni karieri je Finec zbral 412 individualnih nastopov v svetovnem pokalu, 108-krat stal na odru za zmagovalce in skupno pobral kar 36 zmag. Zadnja od teh je bila marca 2008 v mestu Koupio na Finskem. Je tudi edini tekmovalec do zdaj, ki je osvojil 5 skakalnih grand slamov oz.  turnej štirih skakalnic.

Število medalj iz svetovnih prvenstev se mu je ustavilo pri 10, a le ena izmed teh je zlata iz individualne preizkušnje na veliki skakalnici v Oberstorfu leta 2005. Edini »neuspeh« karirere za Ahonena je neosvojena olimpijska medalja, čeprav se je najprestižnejšega tekmovanja udeležil kar 14-krat. Kljub temu pa se lahko pohvali z ekipnim olimpijskim srebrom, ko je Finska dvakrat osvojila drugo mesto v letih 2002 in 2006.

FOTO: http://www.zimbio.com/photos/Janne+Ahonen/Ski+Jumping+Day+2/zr5U07cqkYS

AVTOR: Nel Daugul