Jakov Fak med dobitniki Bloudkove nagrade

V Brdu pri Kranju je potekala 54. podelitev najvišjih državnih priznanj za šport. Biatlonec Jakov Fak je med dobitniki Bloudove nagrade za vrhunski mednarodni dosežek. Poleg njega je med športniki to nagrado prejela še športna plezalka Janja Garnbret, za življensko delo v športu pa sta bila nagrajena Drago Bunčič (trener padalcev) in Adolf Urnaut (trener odbojkarjev).


Jakov Fak je prejel posebno priznanje za dosežek v mednarodnem športu. Spomnimo, da je na lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil edino slovensko medaljo. Priboril si jo je na 20 kilometrski preizkušnji. Kljub temu, da nagrada zajema dosežke v letu 2018, pa na tej točki spomnimo tudi na ostale vrhunske uspehe Jakova Faka.

Na začetku svoje kariere je nastopal še za hrvaško reprezentanco, za katero je osvojil dve medalji. Prvo leta 2009 prav tako v Pjongčangu, ko je bil bronast v 20 kilometerskem teku. Drugo medaljo za Hrvaško je Jakov osvojil na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru. Tudi ta je bila bronastega leska. Slovenskim navijačem je veselje prvič prinašal na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu leta 2012. Tam je osvojil zlato, kar mu je ponovno uspelo v 20 kilometrski tekmi, temu pa je dodal še srebrno kolajno s tekme mešanih štafet. Še eno medaljo najžlahtnejšega leska ima Fak iz leta 2015, ko je svetovno prvenstvo potekalo v Kontiolahti.

Svečano prireditev ob podelitvi nagrad je sicer zaznamoval govor Miroslava Cerarja, nekdanjega telovadca in predsednika odbora za Bloudkove nagrade, ki je opozoril na preveliko komercializacijo športa in dosežkov športnikov.

Prejemniki plaket so bili tudi Tanja Babnik, Aleš Boričnik, Adrian Gomboc, Matjaž Hafner, Peter Juteršnik, Peter Končnik, Franc Kralj, Boštjan Maček, Rajko Pintar in Gregor Vezonik.

Avtor: Timotej Prosenc