Ivo Jan novi selektor Slovenije

Potem, ko je Matjaž Kopitar zavrnil možnost ponovnega sodelovanja s slovensko hokejsko zvezo je ta rešitev poiskala v 43-letnem nekdanjem reprezentantu. HZS in Jan sta sklenila sodelovanje za eno sezono z možnostjo podaljšanja za dodatno leto.


Ivo Jan je dolga leta igral za Rise, nastopil je kar na devetih svetovnih prvenstvih. Leta 1989 je igral tudi za mladinsko reprezentanco Jugoslavije. Sodeloval je pri zgodovinski uvrstitvi Slovenije v elitno divizijo. Bil je eden glavnih adutov pri legendarni zmagi Slovenije nad Estonijo s kar 16:0. Leta 2007 je na svetovnem prvenstvu v Ljubljani zaigral v napadu z Anžetom Kopitarjem, s katerim sta se odlično ujela.

Kljub temu, da je rojen na Jesenicah je kariero začel in zaključil v Ljubljani pri Olimpiji. Vmes se je preizkusil tudi v številnih tujih prvenstvih, v Nemčiji, na Finskem, Švedskem, v Avstriji, Italiji…

Kot glavni trener se je najprej preizkusil v sezoni 2013/14 pri Olimpiji, kasneje pa še v Gradcu. V zadnjih dveh sezonah je treniral italijanski Vipiteno, kjer ostaja tudi v prihodnji sezoni. Jan je že izrazil navdušenje nad prevzemom novega položaja in poudaril, da njegove klubske obveznosti z reprezentančnimi ne bodo sovpadale.

 

Avtor: Timotej Prosenc
Foto: hokej.si