Ilka Štuhec v Aareju ubranila zlato medaljo!

Ilka Štuhec je ponovila dosežek izpred dveh let v St. Moritzu, ko je postala svetovna prvakinja v smuku. Aare na Švedskem je kraj, kjer je ponovno stopila na najvišjo stopničko in s tem ubranila zlato medaljo iz St. Moritza.


Tekmovalke so na progo krenile z rezervnega starta, ki se je nahajal nižje, tako da so bile razlike v tem sprinterskem smuku izjemno majhne. Ilka Štuhec je štartala kot deveta in si z izjemno vožnjo priborila vodilno pozicijo. Potem je na prvem mestu ni uspela prehiteti nobena od tekmic. Še najbližje uspehu je bila Corine Sutter (+0,23), ki je dosegla srebrno medaljo.

Štuhčeva je tako postala prva tekmovalka po Švicarki Marii Waliser, ki ji je uspel podvig ubranitve naslova. Waliserjeva je bila zaporedna svetovna prvakinja pred 30. leti. Novo zlato medaljo je Ilka doživela izjemno čustveno, saj ji v prvi izjavi sploh ni uspelo dokončati stavka.

Vonnova senzacionalno tretja

Lep podvig je uspel tudi Američanki Lindsey Vonn (+0,49), ki je na zadnji tekmi v karieri osvojila bronasto medaljo. Dosežek je nepričakovan, saj se je Američanka letos soočala s poškodbami in padci. Njen nastop je v Aareju pospremil tudi legendarni Ingemar Stenmark, ki se mu je Vonnova po številu zmag v svetovnem pokalu najbolj približala.

Jutri se svetovno prvenstvo v Aareju nadaljuje. Na sporedu bo moška kombinacija.

Avtor: Timotej Prosenc