Ilka Štuhec trenira s Kanadčankami in Švicarkami, Shiffrinova lovi Tino Maze

Ilka Štuhec se po preizkušnjah v St. Moritzu že ozira proti Val Gardeni, kjer bo prvič po letu 1975 na sporedu superveleslalom in smuk za ženske. Štuhčeva se je odločila, da se bo na hitrostni disciplini pripravljala s Kanadčankami in Švicarkami. Shiffrinova, ki je že izboljšala enega od rekordov Tine Maze iz sezone 2012/2013 opozarja, da ne bo brezglavo lovila Tininega rekorda.


Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo odpovedani tekmi iz Val d’Isera nadomestila v tradicionalnem južnotirolskem moškem prizorišču tekem v Val Gardeni, kjer so dekleta v svetovnem pokalu nazadnje tekmovala leta 1975. Čeprav so z novim terminom tekem v hitrih disciplinah organizatorji tako nekoliko zagodli tekmovalkam, ki tekmujejo v hitrih kot tudi v tehničnih disciplinah, saj sta naslednji tehnični preizkušnji v veleslalomu in slalomu na sporedu že 21.12. in 22.12. v francoskem Courchevelu.

Tako se je Ilka Štuhec, ki se vrača po eni sezoni premora zaradi poškodbe s svojo ekipo preselila na Južno Tirolsko, kjer se bo po dnevu ali dveh odmora začela pripravljati na superveleslalom in smuk skupaj s kanadsko in švicarsko reprezentanco. Ilka je po vrnitvi na smučarske strmine lahko zadovoljna s svojim izkupičkom, saj se je štiri krat uvrstila med prvih 15. Kljub temu pa opozarja, da jo vsaka napaka stane veliko časa in da je teh napak na začetku sezone bilo enostavno preveč.

Naporen urnik

Vodja ekipa Darja Črnko pa je sporočila, da se Ilka ne bo udeležila tehničnih preizkušenj v Courchevelu, kljub temu, da specialistke v hitrih disciplinah čaka manjši premor, saj bosta naslednji smuk in superveleslalom naslednjič na sporedu šele januarja 2019 v avstrijskem St. Antonu.

Če Ilke Štuhec ne bomo videli v Courchevelu, pa ne bomo videli v Val Gardeni tudi z naskokom najboljše smučarke te sezone Mikaele Shiffrin. Američanka se je odločila, da se bo v nadaljevanju posvetila pripravam za tehnično nadaljevanje sezone. Shiffrinova ima precej udobno prednost v skupnem seštevku, saj njena prednost po 9 tekmah znaša že 393 točk pred najbližjo zasledovalko. To pa ni razlog zakaj se je odločila izpustiti tekmi v Val Gardeni. Američanka se namreč dobro spominja, da jo je predlani ob dodajanju tekem doletela anksioznost, v pretekli zimi pa je ob nizanju tekem tla pod nogami izgubila v Cortini d’Ampezzo, po kateri je v štirih nastopih vknjižila kar tri odstope.

Mikaela Shiffrin proti Tini Maze

Mikaelin izjemen začetek sezone pa že nakazuje, da je mlada Američanka sposobna ogroziti rekorde Tine Maze iz sezone 2012/13. En Tinin rekord ji je že uspelo izboljšati in to je število točk po uvodnih desetih tekmah sezone. Veliko je takih, ki omenjajo, da je Shiffrinova zmožna izboljšati rekord tudi že po številu doseženih točk v skupnem seštevku na koncu sezone, vendar pa z izpuščanjem tekem Shiffrinova, izgublja možnosti, da preseže točkovni mejnik na koncu sezone, ki ga je postavila Tina Maze v sanjski sezoni 2012/13.

23-letnica iz Kolorada, prva smučarka v zgodovini z zmagami v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, slalomu, kombinaciji in paralelni preizkušnji pa se očitno ne ukvarja preveč z rekordi in poudarja, da so rekordi le na papirjih. Ona pač samo tekmuje in ne spremlja statistike. Shiffrinova je tako že spomladi spregovorila o nesmiselnosti lova na Tinin rekord in oddaja tudi priznanje Tini Maze za njeno vsestranskost v sanjski sezoni 2012/13, v kateri je nastopila na vseh 35 tekmah in vknjižila rekordnih 2414 točk.

Avtor: Aljoša Gregorec