Ilka Štuhec se vrača!

Svetovna prvakinja v smuku ima za sabo šesttedenski sklop kondicijskih priprav, z vrnitvijo na ledenik Stelvio pa se je podala v osrednji del priprav na novo zimo.


Dnevi na ledeniku se za Ilko Štuhec začenjajo zgodaj. Zajtrkuje ob 4:15, sledi vožnja s smučarskimi sanmi in snežnimi teptalci, trening na snegu pa se konča že ob 9.15. Popoldne so na vrsti kondicijske vadbe. Trener Gregor Koštomaj je prepričan, da je lanska poškodba kolena, zaradi katere je Ilka izpustila olimpijsko sezono zdaj preteklost.

Spomnimo, da si je dobitnica smukaškega globusa lanskega oktobra pri padcu na treningu slaloma strgala sprednje križne vezi v levem kolenu. Čakala jo je operacija, zaradi poškodbe pa je bila prisiljena končati olimpijsko sezono, še preden se je začela. Okrevanje je potekalo dobro in februarja se je že vrnila na sneg. Veliko je smučala na Pohorju, na zaključku svetovnega pokala v Areu, pa je spoznala teren za svetovno prvenstvo 2019. Po kondicijskih pripravah in v celoti izpolnjenemu zastavljenemu programu je z Ilkino formo zadovoljna tudi kineziologinja Anja Šešum.

Osrednje priprave Štuhčevo čakajo v Čilu, konec avgusta, kjer bo najprej trenirala samostojno, nato skupaj s kanadsko ekipo, v La Parvi pa se bo pridružila moški smukaški vrsti, ki jo vodi Peter Pen. Tam naj bi tudi nastopila na eni izmed tekem južnoameriškega pokala, predvsem za psihološko pripravo.

”Ilka team” se je letos povečala še za enega člana. Pridružil se jim je serviser Aleš Sopotnik, ki se je po številnih letih v tujini vrnil v slovensko smučanje.

 

Avtor: Ana Černe
Foto: Smučarska zveza Slovenije