Ilka Štuhec se vrača na bele strmine

Svetovni pokal v moškem in ženskem alpskem smučanju je že v polnem teku, za slovenske navijače pa vrhunec sledi ta konec tednu v Lake Louisu. Po skoraj dveh letih tekmovalne odsotnosti se namreč vrača Ilka Štuhec.


Tako v ženskem kot v moškem taboru dosedanji potek sezone, na uvodnih preizkušnjah ocenjujejo z mešanimi občutki. Naše smučarke se za glavo držijo predvsem zaradi zapravljenih priložnosti. Sploh na zadnji tekmi v sklopu severnoameriške turneje, v Killingtonu so bile nekajkrat blizu vrhunskemu rezultatu, nato pa jih je pokopala nezbranost v drugi vožnji. Izpostaviti gre predvsem Meto Hrovat in Ano Bucik. Hrovatova je v Killingtonu po prvem teku veleslaloma zasedala 12. mesto, 17. mesto pa po prvem teku slaloma. V obeh primerih je po finalni vožnji ostala brez točk. Podobno je bilo z Bucikovo, ki je bila po prvem delu slalomske tekme celo 9., nato pa je v finalu odstopila.

Da v Killingtonu njegova ekipa ni dosegla željenih rezultatov priznava tudi glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik. “V Killingtonu, žal, ni šlo po načrtih. Če skušamo iz vsega skupaj potegniti kakšen pozitiven sklep, moram izpostaviti, da se vidi, da so dekleta dosegla napredek, a tega nam nikakor ne uspe prenesti na tekmo. Izkupiček je slab, a če pogledamo veleslalom in slalom, se vidi, da so se sposobna uvrstiti med deset. Treba je biti potrpežljiv in precej delati, garati, da kaj pokažemo na naslednji tekmi,” je Šteharnik že ozrt proti ženskemu smučarskemu vikendu v Lake Louisu.

Tudi moški niso povsem upravičili željenih ciljev, vendar njihov trener Peter Pen opozarja, da je “led vendarle prebit”. Izpostaviti gre predvsem 17. in 20. mesto Boštjana Klineta in Martina Čatra v superveleslalomu v Lake Louisu. Možnost za izboljšanje rezultatov v svetovnem pokalu bodo imeli moški smukači že ta teden v Beaver Creeku.

Štuhčeva končno nazaj

Za Mariborčanko je najdaljše obdobje odsotnosti v karieri, obenem pa tudi najdaljše pripravljalno obdobje. V priprave za to sezono je vložila res veliko osredotočenosti in energije. Glede na to, da so tri tekme v Lake Louisu kot nalašč za specialistke v hitrih disciplinah si je Ilka Štuhec izbrala pravo prizorišče za svojo veliko vrnitev. Glavni izziv trenutno naše najboljše smučarke bo prenesti zmagovalno miselnost iz pred dveh sezon v svoje smučanje.

“Po svoje se veselim prav vseh prizorišč svetovnega pokala, na katerih bom nastopila. Jasno, izstopa Maribor, čeprav je zaradi natrpanega urnika še vprašanje, ali nam ga bo uspelo umestiti v urnik,” je Mariborčanka poudarila, da se z lokacijami sicer ne obremenjuje. Vseeno, pa je potrebno poudariti, da je prav Lake Louis tisto mesto, kjer je Ilka dosegla enega iz med svojih prvih vidnejših rezultatov in sicer 6. mesto, leta 2011. Da bi kar najkasneje ponovila podobne rezultate si prav gotovo želijo vsi slovenski ljubitelji alpskega smučanja.

Avtor: Timotej Prosenc