Ilka Štuhec: “Pripravljena sem na težje podvige”

Za najboljšo slovensko smučarko Ilko Štuhec je pestro poletje, med katerim je skorajda popolnoma prenovila svojo spremljevalno ekipo. S kakšnimi cilji se hitra Štajerka podaja v novo zimo?


“Tako poletne kot jesenske priprave so potekale dobro. Vremenski pogoji so nam bili naklonjeni in lahko sem iz vsega skupaj potegnila maksimum, tako da sem že pripravljena na težje podvige,” je na začetku sredine tiskovne konference v Mariboru povedala Ilka Štuhec. Za 29-letnico je naporno obdobje rehabilitacije, ki se je izšla po načrtih, tako da je v zadnjih mesecih opravila predviden ciklus priprav na novo sezono.

Poškodbe ji niso prizanašale

“Tekmujem v športu, ko se poškodbe lahko zgodijo v vsakem trenutku. Tekom priprav sem opravila nešteto testov, tako da sedaj lahko razmišljam le o smučanju. Nisem več najmlajša in poškodbe mi niso prizanašale. Zato sem zadovoljna, da imam ob sebi strokovnjake, ki vedo veliko o fizični pripravi. Pretekla sem zelo malo, a sem lahko delala druge vaje,” je kondicijski del priprav opisala Štuhčeva, ki se veseli tudi prvih tekmovalnih preizkušenj onstran velike luže.

Ilka Štuhec je aktualna svetovna prvakinja v smuku
Ilka Štuhec je aktualna svetovna prvakinja v smuku

Misli že bežijo v Kanado

Povratek v svetovni pokal bo na sporedu 6. decembra na smuku v Kanadi: “Misli občasno že malce pobegnejo k Lake Louisu. Še pred tem me čaka trening kamp v Severni Ameriki, kjer bom imela na voljo vrhunsko pripravljene proge. Predelali smo tehnične in taktične zadeve, tako da se bom lahko osredotočila na tekmovalni del. Določene stvari so se že usedle v podzavest.”

Zadnje podrobnosti bo slovenska šampionka skupaj s svojo spremljevalno ekipo, ki ji po novem poveljuje Švicar Stefan Abplanalp, pilila na zaključku priprav v Združenih državah Amerike: “Težko je trenirati sam, saj je prog za trening manj kot je ekip, zato sem lahko potegnila določene primerjave. Tudi glede opreme smo šli korak naprej, saj ne smeš zaspati v primerjavi s konkurenco. Preizkusili smo številne kombinacije, zadnje detajle pa bomo testirali v Severni Ameriki. Na pripravah sem vozila na progah dolgih okoli minute, sedaj pa je napočil čas, da v Copper Mountainu odpeljem tudi daljše vožnje.”

"Konkurenca zagotovo ni počivala, sama pa bom skušala čim bolj sproščeno odpeljati vsako vožnjo," pravi Ilka Štuhec (foto: EPA)
“Konkurenca zagotovo ni počivala, sama pa bom skušala čim bolj sproščeno odpeljati vsako vožnjo,” pravi Ilka Štuhec (foto: EPA)

Ilka ve, da konkurenca ni počivala

S kakšnimi tekmovalnimi cilji se bo pogumna Mariborčanka podala v novo sezono? Največjih tekem kot so olimpijske igre ali svetovno prvenstvo letos ni na sporedu, a so na voljo kristalni globusi. Konkurenca zagotovo ni počivala, sama pa bom skušala čim bolj sproščeno odpeljati vsako vožnjo,” je za zaključek druženja z novinarji pojasnila Ilka Štuhec.