Ilka Štuhec: “Operacija ne bo potrebna!”

Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec je po novi poškodbi kolen, ki jo je utrpela na sobotnem smuku v Crans Montani, na socialnem omrežju Instagram sporočila, da operacije ne potrebuje.


“Posledice padca niso tako hude, kot se je sprva zdelo. Natrgana je zadnja križna vez, a okrevanje je možno brez operacije,” je na kratko zapisala 28-letna Mariborčanka. Po temeljitem pregledu njenega zvestega kirurga Niklausa Friedricha je jasno, da Štuhčeva po padcu v Crans Montani operacije levega kolena ne potrebuje.

Štuhčeva ima po zadnji uradni diagnozi močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu, ni pa prišlo do strgane zadnje križne vezi, na kar so namigovali prvi rezultati preiskav v Sionu takoj po sobotnem smuku. Dobra novica je tudi, da poškodb ni utrpela niti sprednja križna vez levega kolena, zaradi katere je Štuhčeva izpustila lansko sezono. Ob padcu je prejela tudi močan udarec v koleno, ki pa je po nekaj dneh videti izrazito bolje. Trenutno se čutijo tudi bolečine v gležnju, kar pa naj ne bi predstavljajo dolgotrajnejših težav.

Okrevalna doba prepolovljena

Jasno je, da je dvakratna svetovna prvakinja v smuku žal že zaključila s sezono. Sreča v nesreči pa je, da se brez operacije lahko Ilka bistveno hitreje vrne na snežene stezice. V primeru operativnega posega je predvideno vrnitveno obdobje navadno dolgo tudi do 9 mesecev ali več.

V roku enega meseca bo jasno, ali celjenje križne vezi poteka tako kot je potrebno. Štuhčeva je v Baslu prejela tudi posebno opornico, ki omogoča stabilnost poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. V najboljšem primeru se bo čas rehabilitacije predvidoma zmanjšal za več kot polovico časa v primerjavi z okrevanjem po operaciji.

Kratka, a sladka vrnitev

Po tem ko se je Mariborčanka v velikem slogu vrnila po poškodbi in v hitrih disciplinah kratkomalo dominirala med konkurenco, se ji je zopet zgodila nesreča. Na sobotnem smuku v Crans Montani, je po predolgem skoku izgubila ravnotežje in z veliko hitrostjo priletela v zaščitne ograde. Ob pomoči terenskih delavcev se je rešila iz mrež in celo sama odsmučala do cilja. Na prvi pogled ni kazalo, da je utrpela resnejše posledice, toda zaradi bolečin v kolenih se je kasneje odpravila na preiskave v bolnišnico.

“Delujemo v športu, kjer se takšne stvari lahko zgodijo tako rekoč vsak dan. Dano situacijo moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko vrnem po poškodbi in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči. Hvala vsem za pozitivne misli in podporo, ki mi jo namenjate ne le v dobrih temveč tudi v težjih trenutkih. To mi resnično veliko pomeni. Nadejam se, da bomo kmalu znova skupaj uživali na tekmah,” sporoča svojim navijačem in ljubiteljem alpskega smučanja Ilka Štuhec.